Direct naar artikelinhoud

Skype en WhatsApp strenger aangepakt

De Europese Commissie wil bel- en berichtenapps als Skype en WhatsApp aan strengere privacy- en veiligheidsregels onderwerpen. Zo hoopt Brussel meer grip te krijgen op de moderne communicatiediensten.

Volgens Financial Times wil Brussel Microsoft (eigenaar van Skype) en Facebook (eigenaar van WhatsApp) voorschrijven hoe zij geld mogen verdienen aan het gebruik van gebruikersgegevens. Deze nieuwe voorschriften worden in september voorgesteld, aldus de krant.

Er zijn momenteel al duidelijke regels opgesteld waaraan de traditionele bel- en sms-diensten moeten voldoen, maar steeds populairder wordende diensten als Skype en WhatsApp vallen nu nog in een grijs gebied. Brussel wil daar al langer iets aan doen, en het lijkt erop dat er nu concrete plannen worden voorbereid.

Als de plannen doorgang vinden, zou dit een succes betekenen van de Europese telecomsector, die al langer voor dergelijke beleidswijzigingen lobbyt. Zij willen gelijke regels voor alle telecombedrijven, en bij voorkeur ook een versoepeling van de bestaande regels.

Europese telecombedrijven beklagen zich onder andere over het feit dat Amerikaanse bedrijven geld verdienen met onlinecommunicatie zonder dat zij in netwerken hoeven te investeren.

Als er strengere regels voor Microsoft en Facebook komen, zullen die logischerwijs ook gelden voor concurrenten als Google. Ook diensten die gebruikers online een nummer laten bellen, moeten bij de herziening van de wetgeving worden aangepakt. Zij moeten bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om noodnummers te bellen.

Europese lidstaten kunnen ook op eigen houtje actie ondernemen. Microsoft kreeg onlangs al in België een boete van ongeveer 220.000 euro opgelegd omdat het zich met SkypeOut zou gedragen als een telecomprovider. Met de dienst kunnen gebruikers bellen naar vaste en mobiele nummers.

In september zou al beslist worden of Google en Skype zich moeten registreren als telecomprovider.