Direct naar artikelinhoud

Nieuwe thuis voor Rode Duivels

De Rode Duivels trainden voor de eerste keer op de splinternieuwe grasvelden van de Academie Tubeke, het sportcentrum dat de bond mee financierde met de opbrengsten van Euro 2000. Slapen in het bijbehorende hotel is echter nog niet voor morgen.

Door Kristof Windels

Tubeke l Drie spelers waren er gisteren nog niet bij voor de eerste training met het oog op de WK-kwalificatie-interland van volgende week woensdag in Kazachstan. Van Buyten, Mudingayi en Vanden Borre voegen zich vandaag bij de groep.

Normaal gezien had de nationale ploeg hier al de voorbereiding voor de oefeninterland tegen Tsjechië moeten volmaken. Dat was februari, maar die timing is dus rijkelijk overschreden. Ondertussen is het sportieve deel, de oefenvelden en kleedkamers, pas een tweetal maanden af en in gebruik. Het grootste struikelblok was tot nu toe het hotel. Dat is momenteel niet klaar. Meer zelfs: de werken liggen stil al een jaar stil.

De financieringsmaatschappij die verantwoordelijk was voor dit onderdeel van de Académie, Brno nv, is ondertussen op de fles gegaan. De man die in Tubeke de boel in handen had, Peter Wildemeersch, had het schip vooraf al verlaten toen hij 'de geldstromen' had gezien. Brno had niet de middelen voor een dergelijk project en toen de kostprijs verder de hoogte inging (plots was een driesterrenhotel niet genoeg, er moesten vijf sterren komen) was het al helemaal hopeloos. Wildemeersch is momenteel bezig met het samenstellen van een nieuwe financieringsgroep en zou die graag deze maand nog voorstellen.

In afwachting moet Vandereycken wachten op zijn nieuw kantoor en verblijven de Rode Duivels even verderop in een hotel in Dworp. Trainen, kan wel al, en dat deden ze dan gisteren ook voor de eerste keer. Een paar ongemakjes ten spijt (toiletten zonder wc-rollen, bijvoorbeeld) verliep dat vrij optimaal. Alleen de snijdig koude wind was vervelend. De twee natuurlijke grasvelden liggen erbij als biljartlakens en ook over de synthetische oefenvelden moet zeker niemand klagen. Het kunstveld dat voorzien was in de sporthal, moet er nog komen, en zo deed die gigantische oppervlakte dan maar even dienst als perszaal.

Drieduizend vierkante meter hal, met vijftien stoelen en paar parasolletjes erop. Ook voor Vandereycken moet het wat vreemd hebben aangedaan, al gaf de bondscoach niet meteen commentaar over de nieuwe thuis van de nationale ploeg. "Ik ben daar niet mee bezig", zei de Limburger droogjes. "Het enige wat voor mij telt, zijn de velden. Dat die er goed bijliggen."

Wie een euforische reactie had verwacht over de realisatie van de Bond, zat aan het verkeerde adres. Vandereycken had allicht al veel langer over een afgewerkt centrum willen beschikken, en dat is het tot nu toe zeker nog niet. Voor de bondscoach telt naar eigen zeggen alleen vrijdag (dan ontmoeten de Rode Duivels Club Brugge voor een benefietmatch) en volgende week woensdag, de partij tegen Kazachstan. Daarvoor beschikt Vandereycken vanaf vandaag over een voltallige kern van 24 spelers. Zaterdag vallen daar vier spelers af, om dan maandagochtend te vertrekken richting Kazachstan.