Direct naar artikelinhoud

Cello speelt eerste viool

The Sound of C
Zondag 18/9 vanaf 14 uur, Abdij Keizersberg, Leuven,
30CC.be

Toegegeven, misschien belooft de titel net iets hippers dan het festival eigenlijk is. Met 'The Sound of C' zet 30CC de cello centraal. De reden is simpel. Volgend jaar houdt de Koningin Elisabethwedstrijd voor het eerst een sessie voor cellisten. Festivalterrein is de rustieke Abdij Keizersberg. Verspreid over de hele abdij zijn de ganse namiddag al concerten bij te wonen.

Headliner is de wereldberoemde Nederlandse cellogrootmeester Pieter Wispelwey. Speciaal voor het festival werkt hij voor het eerst samen met het Vlaams Radio Koor in 'Such Is Time'. De man mag ook 's avonds de dag afsluiten met de geliefde Cello Suites van Johann Sebastian Bach. Muziek die Wispelwey eerder in de krant "eten en drinken" noemde.

"Je mag dan nog de lekkerste maaltijd van je leven hebben gegeten, de dag erop ben je opnieuw hongerig", zei hij. "Op een goede dag speel ik zes uur muziek in mijn studeerkamer. In een week tijd heb ik alle 36 delen van de cellosuites aangeraakt, want ik hou ze graag vers."

Verder is het uitkijken naar de Canadese Julia Kent, bekend van Antony and the Johnsons, die ook als soloartieste haar mannetje staat. Het duo Anja Lechner en François Couturier brengt authentieke interpretaties van Mompou, Komitas en Gurdjieff, maar ook eigen werk. En er is ruimte voor de jonge garde.