Direct naar artikelinhoud

Lesbisch koppel wordt belaagd en spreekt De Wever aan

Een lesbisch koppel dat onlangs hand in hand door het centrum van Antwerpen liep, klaagt aan hoe ze werden beschimpt en belaagd door jongeren. 'Bart De Wever moet weten wat er in 2016 in zijn stad gebeurt.'

"Toen we de Groenplaats overstaken, vond een kerel het nodig om een gebaar te maken naar ons. Na drie kwartier kwam een groepje jongeren naast ons zitten, aan de kant van mijn vriendin", schrijft Marie, studente communicatiewetenschappen. "Ik heb nog nooit zoveel kerels naar ons zien staren. Ik zei dat ik het best oncomfortabel vond. Ze lachten me uit. Iets later kwamen een paar jongens aan mijn kant zitten, een ander deel bleef achter ons staan. Ze deden niets, maar het was duidelijk bedoeld als een bedreigend gebaar."

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemt straatintimidatie onbegrijpelijk en onduldbaar. "Ik weet zeer goed dat zulke feiten jammer genoeg nog steeds gebeuren in Antwerpen. Bij zulke intimidatie contacteren slachtoffers best zo snel mogelijk de politie. Zelfs na de feiten is dat handig, zodat slachtofferhulp kan worden aangeboden en de politie de problematiek in kaart kan brengen en overlastplegers kan aanpakken."

Voorts denkt De Wever aan een campagne om onder meer de aangiftedrempel te verlagen. "Deze zomer nog hebben we het probleem van seksuele intimidatie aangekaart om daders aan te spreken op hun gedrag en de drempel naar politie en hulpverlening te verlagen. We bekijken nu of een opvolgcampagne volgend jaar specifiek gericht kan zijn op het fenomeen van homofobie en gaybashing."