Direct naar artikelinhoud

72 massagraven van IS in kaart gebracht

Persbureau AP heeft in een onderzoek 72 massagraven van IS in kaart gebracht. Verwacht wordt dat nog veel meer graven worden blootgelegd nu de terreurgroep terrein verliest.

Door de gevaarlijke situatie in Irak en Syrië is het vaak onmogelijk de massagraven te bezoeken en de lichamen te identificeren. Het is dan ook niet duidelijk hoeveel doden in de graven liggen. Schattingen lopen uiteen van 5.200 tot 15.000.

Zeker zes graven liggen op de berg Sinjar, waar IS in de zomer van 2014 een slachting aanrichtte onder jezidi. Een getuige beschrijft tegenover AP dat hij door een verrekijker zag hoe tientallen geboeide mannen door het hoofd werden geschoten en vervolgens werden begraven met een bulldozer.

Omgespitte aarde

Met behulp van satellietbeelden heeft AP ook het graf bij de Badoush-gevangenis blootgelegd. IS vermoordde hier in juni van 2014 zo'n 600 gevangenen. Omgespitte aarde en bandensporen markeren het graf.

In bijna elk gebied dat wordt bevrijd uit handen van IS worden massagraven ontdekt. De graven zijn makkelijk te vinden omdat de lichamen slechts zijn bedekt met een dun laagje aarde. Bovendien zet IS de massa-executies in als propagandamiddel, wat het makkelijk maakt de locaties te traceren.

Tot nu toe zijn vooral graven in Irak ontdekt, omdat IS hier steeds meer terrein verliest. De omstandigheden in Syrië zijn vooralsnog een mysterie. Activisten geloven dat er honderden onontdekte massagraven zijn in gebieden die nog onder controle van IS vallen. De graven kunnen alleen worden ontdekt als de gevechten stoppen. Door de lange tijd die hier overheen gaat, wordt het steeds lastiger om de lichamen te identificeren en de moordpartijen te documenteren.

AP wist in Syrië zeventien massagraven in kaart te brengen. Het grootste bevindt zich in de oostelijke provincie Deir Ezzor, waar 400 leden van de Shueitat-stam werden teruggevonden. In Raqqa lagen de lichamen van 160 Syrische soldaten in zeven grote kuilen.

Hoewel er genoeg bewijs is voor de moordpartijen, is het lastig de daders voor het gerecht te krijgen. De identiteit van de IS-strijders blijft veelal onbekend en het bewijsmateriaal is slecht gedocumenteerd of vervaagd in de loop der jaren.