Direct naar artikelinhoud

Nederlandse puber brein achter aanval op MasterCard

Een zestienjarige Nederlander werd donderdag gearresteerd omdat hij het brein zou zijn achter de aanvallen op de websites van Visa en MasterCard. Hij riskeert vier tot zes jaar cel.

De zestienjarige hacker, op het internet bekend onder de naam Jeroenz0r, heeft aan de Nederlandse politie toegegeven dat hij de acties opgezet heeft. Vermoed wordt dat hij deel uitmaakt van een grotere groep Nederlandse internetactivisten. Het collectief Anonymous neemt de websites van bedrijven en personen onder vuur die WikiLeaks blokkeren of benadelen. Gebruikers van MasterCard konden daardoor woensdag urenlang geen betalingen verrichten. Het kredietkaartbedrijf had net als Visa besloten om donaties aan de klokkenluiderswebsite te blokkeren.

De internetoorlog werd de afgelopen dagen voorbereid in verschillende chatrooms van Anonymous. Jeroenz0r speelde in die discussies een voortrekkersrol. Onder de noemer Operation Payback lanceerde hij een zogenaamde DDoS-aanval. Dit betekent dat de webpagina’s van de betrokken bedrijven zo vaak werden aangeklikt dat ze bezweken. De hackers bleken gebruik te maken van een internetserver in het Noord-Hollandse Haarlem. Het rechercheteam High Tech Crime startte daarop een grootscheeps onderzoek. Dat mondde uit in de arrestatie van Jeroenz0r in Den Haag.

Te veel sporen nagelaten

Ondertussen krijgt de jonge hacker kritiek te verduren uit zijn eigen gemeenschap. Hij zou onzorgvuldig en slordig te werk zijn gegaan. “Hij liet te veel sporen achter: als je Jeroenz0r googelt zijn alle hackersactiviteiten snel terug te vinden”, klinkt het. En inderdaad, bij een kleine zoektocht duikt zijn internetpseudoniem veelvuldig op. Zo verspreidde hij cd’s van Lady Gaga en Beyoncé via de beruchte downloadsite The Pirate Bay en was hij actief lid van de hackerssite Hackulo.us.

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet bevestigd dat Jeroenz0r de internetnaam is van de aangehouden zestienjarige. Leden van Anonymous zijn er evenwel van overtuigd. Zij werden donderdag achterdochtig toen Jeroenz0r 24 uur lang geen teken van leven gaf. Zijn server was offline gehaald en zijn mobiele telefoon stond uitgeschakeld. Toen ze hem thuis opbelden, kregen ze zijn vader aan de telefoon. Ook hij wilde geen uitleg geven.

Het is de eerste keer dat de anonimiteit van het hackersleger doorbroken is. De Nederlandse recherche denkt dat nog minstens één andere persoon betrokken is. Door beslag te leggen op de computer en de digitale gegevensdragers van Jeroenz0r hopen zij het onderzoek te versnellen. Gisteren werd bekend dat de zestienjarige nog minstens dertien dagen in hechtenis blijft. Als hij veroordeeld wordt voor de cyberaanvallen staat hem vier tot zes jaar celstraf te wachten.

De arrestatie van Jeroenz0r heeft de cyberaanvallen overigens niet gestopt. Anonymous richtte gisteren het vizier op de sites van het Openbaar Ministerie en de politie. De pagina’s werden zo vaak opgevraagd dat de server crashte en de website enkele uren onbereikbaar was.