Direct naar artikelinhoud

Stevige ruziemaker? Risico op hartklachten

Ben je iemand die tijdens een echtelijke ruzie stevig tekeergaat? Wees dan op je hoede, want het zou best wel eens kunnen dat je later hartproblemen krijgt.

En als je dichtklapt in een dispuut met je partner, dan is het risico op rugklachten groter. Dat wijst nieuw Amerikaans onderzoek uit. Onderzoekers van de universiteit van Berkeley volgden twintig jaar lang een aantal koppels. Ze wilden weten of er een verband was tussen de manier waarop de echtelieden ruziemaken en de gezondheidsklachten waarmee ze in hun latere leven geconfronteerd worden. Het antwoord: ja.

"We weten nu dat er een duidelijke link is tussen emotie en gezondheid, en dat die kan voorspellen welke ziekte je later krijgt", zegt een onderzoeker. "Bij mannen is dat verband het grootst." De koppels zijn heel divers: verschillende leeftijdscategorieën en opleidingsniveaus, en met heel uiteenlopende jobs. Sommigen roken, drinken of sporten, anderen niet.

"We hebben conflictconversaties bekeken die ongeveer 15 minuten duurden en hebben onderzocht hoe beide partners zich in die ruzies gedroegen. Elk huwelijk kent zijn conflicten. Maar de manier waarop mensen daarmee omgaan, verschilt erg. De ene ontploft, de andere kruipt in zijn schulp." De onderzoekers baseerden zich vooral op fysiek gedrag: wie zijn stem verhief, kaken verstijfde, lippen opeenperste en wenkbrauwen fronste, werd bestempeld als eerder expressief. Wie de andere niet aankeek, weinig zei en de nekspieren opspande, werd aanschouwd als teruggetrokken.

Hoge bloeddruk

De eerste groep ontwikkelde vaak hartproblemen of een hoge bloeddruk. Bij de tweede werden gemakkelijker rugproblemen en spieraandoeningen genoteerd.

De onderzochte groep mensen is inmiddels tussen de 60 en 90 jaar oud. Niet alle echtelieden waren nog in leven bij de uitkomst van het onderzoek.