Direct naar artikelinhoud

Vrouwen ruilen seks voor nieuwe handtas

Vrouwen hebben bovenal seks omdat het hen een nieuwe handtas, een opgeruimd huis of gewoon aandacht oplevert. Tot die conclusie komt de vooraanstaande Amerikaanse psycholoog Roy Baumeister: 'Seks is voor vrouwen een ruilmiddel'.

Voor de studie, met als ondertitel Why the man buys dinner, liet Baumeister enquêtes uitvoeren bij 300.000 mensen in 37 landen. Zijn conclusie is duidelijk: seks is economie, het is een doodnormale kwestie van vraag en aanbod. De vrouw geeft de man seks en krijgt in ruil andere middelen. Dat kan puur materieel zijn, een nieuwe auto, juwelen, een beter betaalde job, maar het kan ook om aandacht of gewenst gedrag gaan. "Ik hoor het vaak bij consultaties: als ze seks hebben, staat de vuilbak de volgende dag buiten en is de afwas gedaan", zegt Paul Enzlin van het Interfacultair Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven.

"Het is een theorie die al eerder bevestigd werd", vervolgt hij. "Een paar jaar geleden stond het ook al opgesomd in het boek Why women have sex als een van de redenen. Het is een relatief goed gedocumenteerd fenomeen. Is het verkeerd? Nee, dat zou ik niet zeggen. Veel menselijke relaties draaien om geven en nemen en dat is bij seks niets anders. In bed doen partners soms ook dingen gewoon om de ander te plezieren en omdat ze weten dat op een bepaald moment de rollen omgekeerd zullen zijn. Het hebben van seks is een vorm van uitwisseling die in wezen niet verschilt van zorgen voor de kinderen of het doen van huishoudelijke taken."

Hoe armer, hoe duurder de seks

Omdat Baumeister zijn onderzoek spreidde over 37 landen, kan hij een internationale vergelijking maken. Het besluit is dat de theorie van 'sexual economics' het meest opgaat in landen waar de positie van mannen en vrouwen erg verschillend is. "Vrouwen springen zuiniger om met seks in landen waar ze maatschappelijk achtergesteld zijn", zegt Baumeister in zijn studie. "Als ze weinig mogelijkheden hebben om aan geld te komen is het belangrijk dat de waarde van seks zo hoog mogelijk is."

Al wil Baumeister niet gezegd hebben dat het mechanisme waarbij seks als ruilmiddel gebruikt wordt, niet langer voorkomt in de westerse samenleving. Hij verwijst onder meer naar het feit dat de man standaard het etentje betaalt en vervolgens hoopt op seks. "De eerdere studie beperkte zich uitsluitend tot de Verenigde Staten en kwam met dezelfde vaststellingen", zegt Enzlin. "Dit is zeker iets wat je overal vindt."

Het onderzoek van Baumeister krijgt nog meer kritiek. Feministische blogs op het internet vinden zijn conclusies tenenkrommend. Ze schreeuwen uit dat "vrouwen niet alleen producenten van seks zijn, maar ook consumenten". Ook Ilse Penne, voorzitster van de Vlaamse vereniging voor Seksuologie, vindt het vreselijk om, in wat zij 'seksuele stereotypes' noemt, te denken. "Uit een studie is gebleken dat in onze cultuur de bedverhalen van mannen en vrouwen erg gelijklopend zijn. In landen waar een grote ongelijkheid is tussen man en vrouw is dat anders, maar hier geloof ik niet dat het klopt om in clichébeelden te denken. Vrouwen in onze maatschappij hebben geen seks omdat ze dan een paar schoenen krijgen."