Direct naar artikelinhoud

'Belastingbetaler draait mee op voor Optima'

Het faillissement van Optima Bank zal de belastingbetaler zeker geld kosten, maar het bedrijf is onterecht failliet verklaard. Dat zei de gewezen topman Jeroen Piqueur gisteren in De zevende dag (Eén).

In juni maakte minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zich nog sterk dat de belastingbetaler en het garantiefonds niet tussenbeide zouden moeten komen na het faillissement van Optima Bank. Maar Jeroen Piqueur, de grootste aandeelhouder en de topman van de Optima Groep, haalde gisteren de "gevolgschade van het faillissement" aan. "Het sociaal passief, de verbrekingsvergoedingen allerhande zullen een boedelschuld veroorzaken, waardoor het waarborg- en garantiefonds waarschijnlijk wel tussenbeide zal moeten komen."

Ook voor de belastingbetaler zijn er volgens Piqueur gevolgen: "Dat is zo als een bedrijf van die omvang failliet gaat." Om hoeveel geld het gaat, kan Piqueur moeilijk inschatten. "Maar een direct gevolg is een werkloosheid van enkele honderden medewerkers. En als gevolg van dit faillissement zullen wellicht nog enkele faillissementen volgen, waarbij het Fonds Sluiting Ondernemingen tussenbeide zal moeten komen."

Piqueur haalde ook uit naar de Nationale Bank, die volgens hem een volledig verkeerde voorstelling van de werkelijkheid gaf, zowel over het feit dat mensen massaal hun geld weghaalden bij de bank, als over het feit dat directieleden hun rekeningen versneld leegmaakten. Het afbouwen van de spaarrekeningen was een bewuste strategie, en dat twee directieleden respectievelijk 5.000 en 3.000 euro van hun privérekening haalden, gebeurde omdat de rekening van Optima geblokkeerd was door de toezichthouder, waardoor de onkosten niet terugbetaald konden worden.

Piqueur voelt zich ook niet schuldig door de affaire. "Als iemand zich schuldig moet voelen tegenover de klanten, de aandeelhouders en de fiscus, dan zijn het de mensen die gedacht hebben dat ze er goed aan deden Optima Bank failliet te laten gaan." (DM)