Direct naar artikelinhoud

Kinderverzorgster opgepakt voor mishandeling baby

Een Antwerpse kinderverzorgster (22) is opgepakt voor ernstige kindermishandeling. Ze zou in de crèche een baby van zes maanden meermaals door elkaar hebben geschud. De verzorgster is ontslagen en werd opgepakt, maar is nu vrij onder voorwaarden.

De beelden die de regionale zender ATV gisteren toonde zijn hard. Een verzorgster, op dat moment de enige volwassene in de Schotense crèche Kiddy Watch, schudt een baby dooreen op het verzorgingskussen. Op het volgende beeld krijgt de huilende baby een fopspeen in de mond gestompt. Op een derde beeld wordt het kind hardhandig uit zijn stoel getrokken. "De ergste beelden hebben we niet getoond", liet ATV nog weten.

De ouders van het kind, dat pas sinds vorige week naar de crèche ging, merkten donderdag blauwe plekken in het gezicht van hun baby. Ze gingen naar de kinderarts, die hen aanraadde de crèche om uitleg te vragen. De zaakvoerster bekeek daarop de beelden van de bewakingscamera. Die toonden hoe de vork in de steel zat.

Kiddy Watch zette de samenwerking met de kinderverzorgster stop en stapte naar de politie. De 22-jarige gediplomeerde verzorgster werd opgepakt en zat een nacht in de cel. Intussen is ze vrij onder voorwaarden. Zo mag ze voorlopig niet meer met kinderen in contact komen.

De ouders en verantwoordelijke van de crèche reageren geschokt. Ook Kind en Gezin is erg geschrokken. De organisatie benadrukt dat zij en de crèches alles doen om zulke gevallen te vermijden. "We houden regelmatig onverwachte inspecties en onderhouden nauwe contacten met de crèches. Daarnaast is er ook een vast protocol voor gevallen van grensoverschrijdend gedrag. Dat is in dezen goed gevolgd", zegt woordvoerster Leen Du Bois.

Het parket van Antwerpen gaat door met het onderzoek. Ook Kind en Gezin wil dieper ingaan op de zaak.