Direct naar artikelinhoud

Barroso neemt Van Rompuy op de korrel

EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso is tegen het idee van de Franse president Sarkozy en de Duitse kanselier Merkel om een regering te vormen voor de eurozone, geleid door Europees president Herman Van Rompuy. 'De Europese Commissie is de economische regering van de Unie. Daarvoor hebben we zeker geen nieuwe instellingen nodig.'

In een enthousiast onthaalde state of the union voor het Europees Parlement beloofde de Portugees dat hij als hoeder van het algemeen Europees belang het bestuur van de eurozone niet zal overlaten aan de grote lidstaten.

De voorbije weken weerklonk in Straatsburg steeds meer kritiek op de afwachtende houding van Barroso in het debat over de eurocrisis. Vooral het recente Frans-Duitse pleidooi voor halfjaarlijkse bijeenkomsten van de leiders van de zeventien eurolanden, onder leiding van Europees raadsvoorzitter Herman Van Rompuy, voedde de ongerustheid dat de grote lidstaten het roer van de eurozone in handen aan het nemen waren.

Barroso liet duidelijk verstaan dat zijn Commissie als hoeder van het algemene Europese belang in de cockpit moet zitten. "De Europese Commissie is de economische regering van de Unie. Daarvoor hebben we zeker geen nieuwe instellingen nodig", verklaarde hij.

Als onafhankelijke autoriteit kan enkel de Commissie het budgettaire beleid van de lidstaten beoordelen, zo poneerde Barroso. "Laat ons eerlijk zijn, regeringen kunnen dit niet zelf doen."

Sterker toezicht

Barroso kondigde aan dat de Commissie wil voortbouwen op de 'sixpack', met een nieuwe reeks voorstellen om de economische integratie en coördinatie in de eurozone te versterken en een herhaling van de schuldencrisis in Griekenland te vermijden.

Zodra het kader voor een sterker toezicht op punt staat, zullen gemeenschappelijke Europese obligaties volgens Barroso "een natuurlijke en voordelige stap voor iedereen" zijn. De Commissie presenteert binnen enkele weken mogelijke pistes voor zogenaamde 'stabiliteitsobligaties'.

Barroso beloofde ook voorstellen om de eurozone met één stem te laten spreken op de grote internationale fora en suggereerde ook een wijziging van de Europese verdragen om de unanimiteitsregel verder af te bouwen. "Vandaag hebben we een Unie waar het traagste lid het tempo bepaalt. Dat is vanuit het oogpunt van de markten niet geloofwaardig."

Barroso voelde zich "gekwetst" dat in andere delen van de wereld "met een zeker paternalisme" de Europeanen de les werd gespeld over de aanpak van de eurocrisis. Hij lanceerde een oproep voor "een nieuwe opstoot van Europese fierheid" en waarschuwde dat de intergouvernementele aanpak kan leiden tot het einde van "het Europa dat wij willen".