Direct naar artikelinhoud

Steven Defour blijft nog even bij Standard

Steven Defour zit in de selectie van José Riga voor de match van morgen op AA Gent. De coach van Standard volgt daarmee zijn directie, die een ultimatum stelde: of de transfer van Defour naar FC Porto werd gisteren afgerond, of hij blijft ten minste tot de winterstop. Bij het perse gaan van deze editie, twee uur voor het verstrijken van de deadline van middernacht, was Defour nog steeds van Standard.

Dat Paul Stefani, de manager van Defour, namens de Portugese topclub een bod van 4 miljoen overbracht voor de gewezen aanvoerder van de Rouches, is volgens de sportief directeur van Standard van geen tel. “Dat bod kwam niet rechtstreeks van de betrokken club, dus is het niet officieel en houden we er geen rekening mee”, zegt Jean-François De Sart.

Een surrealistisch standpunt. Of hoort het niet bij de taken van een gemandateerd manager om als tussenpersoon op te treden en het pad te effenen voor een transfer? Volgens de directie van Standard blijkbaar niet. “Als wij een speler willen aantrekken, nemen we contact op met de club waartoe hij behoort en formuleren we rechtstreeks ons voorstel”, volhardde De Sart.

Daarmee zat De Sart niet op dezelfde golflengte als algemeen directeur Pierre François. “Porto heeft een voorstel gedaan dat door Luciano D’Onofrio zou zijn weggelachen, mocht hij nog aan zet zijn”, verklaarde de algemeen directeur eerder. “Verdenk ons dus niet van ‘moedwilligheid’ ten overstaan van Steven en zijn entourage, indien we er niet op zijn ingegaan.”

Richtprijs: 6,2 miljoen euro

Standard wil op zijn minst 6,2 miljoen euro voor Defour. Dat bedrag is niet uit de lucht gegrepen, vermits het precies de transfersom is die Lokomotiv Moskou bereid was te betalen. Het bod van de Russen dient voor de Luikse directie als richtpunt. Of het in de huidige omstandigheden de juiste prijs is, daar valt blijkbaar niet over te discussiëren. Althans niet volgens Jean-François De Sart.

“De deur stond open voor Defour, maar gaat onherroepelijk dicht als er voor middernacht geen akkoord wordt bereikt”, maakte de sportief directeur zich gistermiddag sterk. “Dat is zo overeengekomen en daar wijken we niet van af.” Tja, we willen nog altijd zien of dat inderdaad zo zal zijn als FC Porto zich vandaag, morgen of overmorgen met een bod meldt dat wél voldoet aan de verwachtingen van de Luikse directie.

En Defour zelf? Die verliet gisteren omstreeks 16 uur goedgemutst de fitnesszaal van de Académie Robert Louis-Dreyfus en lachte breed toen Mbaye Leye schalks opmerkte: “Steve, als ik jou was zou ik me haasten. Je hebt nog slechts acht uur om een club te vinden!”

De kans dat Defour matchritme zal opdoen in Gent is overigens reëel, aangezien ‘vervanger’ Yoni Buyens geschorst is voor de Europa Leaguematch van donderdag tegen Helsingborg.

Voor Eliaquim Mangala heeft FC Porto tot dinsdag de tijd om een overeenkomst te vinden met Standard. Waarom gisteren voor Defour en dinsdag voor Mangala? Simpel, volgens De Sart: “Omdat het dossier-Defour vroeger werd geopend dan dat van Mangala. Trouwens, ook voor Eliaquim hebben we nog geen officieel voorstel gekregen van FC Porto.”

De manager van Mangala, de Italiaan Fabrizio Ferrari, bevestigde dat de onderhandelingen aan de gang zijn. Uiteraard met hem als tussenpersoon, maar dat telt dus ook niet mee.

Hoewel hij speelklaar is, werd Mangala - in tegenstelling met Defour - niet geselecteerd voor de match op Gent.

Over Carcela, die in beeld is bij Sporting Lissabon en Udinese, was De Sart kort: “Zolang Mehdi niet speelklaar is, heeft het geen zin een deadline vast te leggen voor zijn eventuele transfer.”