Direct naar artikelinhoud

De oerkracht van een piepjonge oldtimer

Alsof je een ronkende oldtimer een formule 1-race zag winnen. Met die elegante vaart sjeesde Miles Kane tijdens Les Nuits Botanique door de Britse pop van de sixties en seventies.

"You need a little time to wake up", zingt Liam Gallagher in '(What's the Story?) Morning Glory', dat als opwarming door de Chapiteau van de Botanique wordt gestuurd. Het publiek vormt spontaan een zangkoor, terwijl de lichten in de tent dimmen. Langzaam wakker worden zit er evenwel niet in bij Miles Kane. Met het nagelnieuwe 'You're Gonna Get It' zet de jonge Brit zijn show furieus in, terwijl de woelende massa vooraan uit het dak gaat.

Op Les Nuits stelde Miles Kane - lad en gentleman in één lichaam - zijn tweede soloplaat in avant-première voor. Don't Forget Who You Are verschijnt pas eind deze maand, maar in Brussel leek het publiek die songs allang aan het hart gedrukt te hebben. Elke mogelijkheid om luid mee te zingen werd dankbaar aangegrepen - makkelijk zat, omdat sommige refreintjes niet meer om het lijf hebben dan een monter "là lààà là làà".

De ex-frontman van The Rascals vond snel aansluiting met zijn publiek, met een vertrouwd geluid: zijn songs flirten met glamrock van de seventies, de modscene van de vroege sixties en de roots van de Britse pop. Alsof je een masterclass Beatles over T.Rex tot The Jam krijgt.

Kwikzilver

Zijn vintage haarsnit, swagger en strakke hagelwitte pak verraden overigens net zo goed dat de modieuze Paul Weller een lichtend voorbeeld is. Die legende schreef ook mee aan enkele songs op de nieuwe plaat, en dat laat zich voelen tijdens de set. De songs barsten van kwikzilveren melodieën en werden met een oerkracht door de Chapiteau gestuurd.

'Better Than That' zorgde voor het meest glorieuze moment in de set. Net als de zanger blaakte elke riff en songregel van joie de vivre en zelfvertrouwen. "When Mr Brown said he felt good/ I tell you - it's no lie - I feel bétter than that!" Als een haantje paradeerde hij intussen zelfverzekerd over de bühne. Met ouder werk als 'Re-Arrange', 'Come Closer' of 'Inhaler', en met een fonkelnieuw 'Give Up' of 'Darkness in Our Hearts' walste hij moeiteloos over zijn uitgelaten spionkop. U weet waarheen op Pukkelpop.

Miles Kane speelt 15/8 op Pukkelpop.