Geen matrassen meer naar het containerpark

© ss

Vlaanderen gaat verkopers en producenten van matrassen verplichten om afgedankte exemplaren in te zamelen en te recycleren. Vandaag eindigen oude matrassen via het containerpark in de verbrandingsoven of – erger nog – als sluikstort. Een zogenaamde “aanvaardingsplicht” voor afgedankte exemplaren moet daar een eind aan maken. Al worden matrassen daardoor mogelijk een paar euro duurder.

Werner Rommers

Elk jaar worden in ons land 400.000 matrassen afgedankt, dat zijn er ongeveer duizend per dag. De meeste van die matrassen belanden in de verbrandingsoven, en daar wil Vlaams minister van Leef­milieu Joke Schauvliege (CD&V) een eind aan maken. Op 1 januari 2018 moet de ­industrie een zogenaamde “aanvaardingsplicht” hebben uitgewerkt, zodat matrassen niet meer zomaar worden opgestookt. “We willen dat er maximaal wordt ingezet op sorteren en recycleren”, zegt Schauvliege.

De minister ziet mogelijkheden om het textiel van de afgedankte matrassen te herbruiken, de matrasveren te recycleren voor de metaal-industrie, en van schuim- of latex­matrassen zouden bijvoorbeeld judomatten kunnen worden gemaakt, of ‘koematten’ voor op stalvloeren.

Recycleren “niet evident”

De sector van matrasfabrikanten en -distributeurs toont ­begrip voor de vraag van Schauvliege. “Maar het wordt wel een hele uitdaging om zo’n systeem op een doordachte ­manier op poten te zetten”, beklemtoont Fa Quix van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

Hij wijst erop dat het recycleren van matrassen vandaag niet evident is. “We zijn koortsachtig op zoek, ook in het buitenland, naar manieren om oude matrassen te ontmantelen om zo de verschillende grondstoffen te kunnen her­gebruiken. Maar goede oplossingen liggen niet voor de hand. Daarom ook dat we tegelijk aan de toekomst denken, door bijvoorbeeld nieuwe matrassen op zo’n manier te vervaardigen dat ze veel gemakkelijker te recycleren zijn.”

De matrassensector gaat dus mee in de plannen, maar vraagt wel dat er één regeling komt voor heel België, “zodat mensen de Vlaamse regeling niet gaan ontwijken door hun matras in Brussel of Wallonië te kopen. We stellen vast dat Vlaanderen van de recyclage van matrassen een prioriteit maakt, terwijl in de rest van België dat vraagstuk duidelijk niet bovenop de stapel ligt.”

De kans is groot dat matrassen door de nieuwe regel duurder zullen worden. Wie vandaag een ijskast koopt, ­betaalt ook een paar euro’s voor een ­zogenaamde Recupel-bijdrage, bedoeld om oude elektro in te zamelen en te ­recycleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen