Direct naar artikelinhoud

Kebano naar Fulham, vervanger staat klaar

Neeskens Kebano (24) staat op het punt om Genk te verlaten. Op clubniveau heeft KRC al een akkoord met de Engelse tweedeklasser Fulham. De Bosnische Belg Tino-Sven Susic moet zijn vervanger worden en komt over van Hajduk Split.

Na amper één seizoen is het verhaal van Neeskens Kebano bij Racing Genk al over. De Congolees werd vorig seizoen binnengehaald als dé toptransfer, maar kon de hoge verwachtingen nooit inlossen. Met zijn omschakelingskwaliteiten kwam Kebano onvoldoende tot zijn recht in het dominante voetbal dat Genk wil brengen.

Peter Maes posteerde hem een tijd op de flanken en speelde hem bij momenten zelfs uit als diepe spits. Nergens rendeerde Kebano optimaal, zelden liet hij een verpletterende indruk en al zeker geen die de transfersom van bijna 4 miljoen euro kon rechtvaardigen. Dan komt de Franse Congolees allicht beter tot zijn recht in de Engelse tweede klasse, waar het spel snel op en neer golft.

Op clubniveau is er een akkoord, tussen Kebano en Fulham moeten de laatste details nog worden afgerond. Genk stond niet weigerachtig tegenover een transfer van Kebano. Temeer omdat het bod van Fulham van 4,5 miljoen euro via bonussen kan oplopen tot 5,5 miljoen. In dat geval zou Genk Kebano verkopen met een meerwaarde van 1,5 miljoen.

Bovendien staat in de Genkse coulissen ook al de vervanger van Kebano klaar. Het gaat om Tino-Sven Susic, een 24-jarige aanvallende middenvelder die uitkomt voor Hajduk Split. Susic stond eerder ook in de belangstelling van Anderlecht, maar Racing Genk heeft op dit moment de beste papieren. De onderhandelingen zijn ver gevorderd en Genk zou Susic voor 2 miljoen kunnen losweken bij Split.

Opvallend: Susic werd geboren in Sarajevo, maar verhuisde op jonge leeftijd naar België. Hij beschikt dus zowel over een Belgisch als over een Bosnisch paspoort. Niet onbelangrijk, aangezien er minstens zes Belgen op het wedstrijdblad moeten staan.

Susic is trouwens geen onbekende in Genk. In de jeugdreeksen kwam hij tussen 2007 en 2009 twee seizoenen uit voor de Limburgers. Nadien trok hij naar Standard, maar ook daar kon hij niet doorbreken. In 2012 tekende hij een contract voor vier seizoenen bij Hajduk Split. Vorig seizoen stond hij zelfs dicht bij een overgang naar Inter, maar dat ging uiteindelijk niet door.

Susic beschikt over een stevige linkervoet en moet in Genk ook eindelijk voor dreiging uit de tweede lijn kunnen zorgen. Susic was dit seizoen in zes officiële wedstrijden voor Hajduk goed voor twee goals en twee assists. Hij verzamelde ook al zeven caps voor de Bosnische nationale ploeg.