Direct naar artikelinhoud

Groen en sp.a laten elkaar niet los in Antwerpen

Ook na de positieve peiling voor Groen gaan de Antwerpse groenen en socialisten door met hun plannen voor een links bondgenootschap. Bij Groen willen ze hun overwicht wel verzilveren.

Een peiling van Gazet van Antwerpen voorspelde vrijdag dat de samenwerking tussen sp.a en Groen niet meer stemmen zou opleveren dan als ze afzonderlijk naar de kiezer zouden trekken. Bovendien hebben de groenen de wind in de zeilen. Zij verdrievoudigen hun vorige score tot 24,2 procent. Daarmee hijgen ze in de nek van de grootste bestuurspartij, N-VA, die terugvalt tot 26,1 procent.

In Antwerpen wordt de peiling met argusogen bekeken, maar dat neemt niet weg dat ze vragen oproept over de bondgenootschapslijst die Groen en sp.a samen met onafhankelijke burgers willen vormen. Heeft zo'n samenwerking nog wel zin? In het district Antwerpen vinden ze van niet. Daar zullen Groen en sp.a in 2018 los van elkaar naar de kiezer trekken (DM 30/9).

Ook in de rest van Antwerpen zijn de meningen binnen Groen verdeeld. Deze peiling sterkt de tegenstanders in hun overtuiging dat de partij beter alleen gaat. Temeer omdat een polarisering tussen links en rechts de huidige burgemeester Bart De Wever (N-VA) in de kaart kan spelen. Een interne peiling van Groen toonde ook al aan dat een linkse alliantie niet noodzakelijk meer stemmen oplevert.

Overwicht verzilveren

"Het hoofd koel houden", dat is nu het motto binnen de Antwerpse afdeling. De partijtop gaat ervan uit dat het potentieel van een bondgenootschap groter is dan de peiling aangeeft. Daarom gaan de gesprekken met sp.a door. Als alles goed gaat, zouden beide partijen op 15 oktober zelfs een ledencongres organiseren om de voorgestelde constructie te laten goedkeuren door de basis. Maar zover zijn we nog niet.

Eerst willen de groenen hun overwicht verzilveren. Dat Wouter Van Besien (Groen) de beweging zal trekken, is duidelijk. De vraag is of dat volstaat. Bij de socialisten valt te horen dat ze bereid zijn om te praten. Ook zij zien voordelen. Als deze peiling nu al een afstraffing van het stadsbestuur voorspelt, dan doet het bondgenootschap daar volgens hen straks nog een schep bovenop.