Direct naar artikelinhoud

Griet Op de Beeck getuigt over misbruik

Griet Op de Beeck heeft voor het eerst getuigd over het seksuele misbruik dat ze als kind ervoer. De schrijfster deed dat in de Nederlandse talkshow De wereld draait door.

Haar nieuwe roman Het beste wat we hebben is het eerste deel van een trilogie. In De wereld draait door lichtte Griet Op de Beeck haar persoonlijke betrokkenheid bij het centrale thema van de boeken toe: incest. Ze kwam in 2012 tot de conclusie dat ze als kind misbruikt werd door haar vader.

"Het was tijd" om ermee naar buiten te komen, aldus Op de Beeck. Ze kwam tot het besef dat ze het geheim anders de rest van haar leven met zich zou moeten meezeulen. De reden waarom ze er aanvankelijk over wilde zwijgen, is "schaamte die, hoe pervers het ook moge zijn, altijd bij het slachtoffer ligt", zegt Op de Beeck. De schrijfster zegt dat ze erover wil spreken omdat ze het wandelende bewijs is dat je ondanks het misbruik toch nog een kwaliteitsvol leven kan hebben.

Zes, zeven jaar geleden had ze "gitzwarte, donkere" gevoelens, die "net nog draaglijk waren", maar ze wist niet waar die gevoelens vandaan kwamen. Haar inmiddels overleden zus heeft die beschuldigingen aan het adres van haar vader als eerste geuit. Het is pas nadat ook haar vader overleden was en alle puzzelstukjes bij elkaar gelegd werden dat er voor Op de Beeck geen andere conclusie meer mogelijk was.

De schrijfster worstelde jaren met haar zelfbeeld. Waar die negatieve gevoelens vandaan kwamen, wist ze eerst niet. "Bij vroeg kinderlijk misbruik, bij mij van mijn vijfde tot mijn negende, zijn je hersenen niet genoeg ontwikkeld om talig op te slaan wat er precies gebeurt."