Direct naar artikelinhoud

Harry Potter-industrie blijft poen toveren

Terwijl de Harry Potter-spinoff Fantastic Beasts and Where to Find Them records breekt aan de bioscoopkassa's, staat J.K. Rowlings digitale uitgeverij Pottermore aan de rand van een financiële doorbraak. Rowlings Potter-imperium is nog lang niet leeggebloed.

Nog meer Potter: dat vind je op Pottermore. Ooit was dat een fansite voor liefhebbers die ook na Harry Potter and the Deathly Hallows nog niet genoeg hadden van de populaire boekenreeks. Tegenwoordig is het ook een nieuwe bron van inkomsten voor J.K. Rowling, de geestelijke moeder van de tovenaarsleerling. Vijf jaar na de lancering in 2011 is de website omgetoverd tot een heuse uitgeverij van aanvullend Potter-materiaal.

Het huidige fiscale jaar, dat afloopt in maart 2017, moet het eerste worden waarin Pottermore winst draait. Vorig jaar klokte het privébedrijf af op een omzet van 15,1 miljoen pond (17,8 miljoen euro), meer dan het dubbele van de 7 miljoen pond (8,2 miljoen euro) van een jaar eerder. Het verlies voor belastingen daalde datzelfde jaar nog van 6 miljoen pond (7 miljoen euro) naar 4,9 miljoen pond (5,8 miljoen euro).

Financiële magie

Die positieve trend moet weldra dus uitdraaien op een eerste winstjaar. "Het nieuwe strategische nieuwe plan vergroot niet alleen de omzet, maar zet ons ook op het pad naar winstgevendheid", verklaarde Pottermore-CEO Susan Jurevics aan de Britse pers.

Hoeveel van de winst op Rowlings rekening terechtkomt, is niet bekend. Maar doet de Britse dit voor het geld? Time Magazine schatte haar vermogen eerder dit jaar op (omgerekend) zo'n 940 miljoen euro. In vergelijking daarmee is een miljoen meer of minder niet meer dan wat kleingeld.

Bovendien is de omzet van Pottermore een peulschil vergeleken met de 7,3 miljard euro die de Harry Potter-films ophaalden aan de box office, ruim de helft van de 14,3 miljard die de hele Potter-franchise in totaal heeft opgebracht. Ondertussen tovert ook Harry's collega Newt Scamander box-officerecords. Fantastic Beasts and Where to Find Them, de eerste van wat vijf spin-off-films moeten worden, haalde in zijn eerste drie dagen 71,8 miljoen euro op. En daar lijkt het niet bij te blijven.

Wie vindt dat de schrijfster haar geesteskind aan het uitmelken is, zal de Potter-manie dus toch nog even moeten dulden: de financiële magie van Rowlings tovenaarsuniversum blijkt immers nog niet meteen uitgewerkt.

"Het Potter-universum overstijgt generaties", stelde Stijn Joye (Center for Cinema and Media Studies (UGent)) in juli in deze krant. En "het publiek blijft hongerig naar meer. Zolang het zich afspeelt binnen dat universum waarbij de fans zich emotioneel betrokken voelen."

Daarom is het scenario van Fantastic Beasts, in e-bookvorm, een van de nieuwste bestsellers op Pottermore, waar de verkoop van audioboeken en e-books een van de voornaamste inkomstenbronnen is. Aanvankelijk had Pottermore het alleenrecht om digitale versies van de acht Harry Potter-romans (en afgeleiden) te verkopen, onder het motto dat direct contact met de fans het beste verdienmodel was.

Een dik jaar geleden ging Pottermore in zee met Amazon, Google, Apple en boekhandelketen Barnes & Noble, om de e-books aan de man te brengen. Met succes: nadat ook het script van de toneelspin-off Harry Potter and the Cursed Child verkooprecords brak in juli en er nog vier Fantastic Beasts-films onderweg zijn, lijkt het Potter-universum nog lang niet uitverkocht.

Het financiële succes van Pottermore zal enkel nog leiden tot - welja - nog meer Potter.