Direct naar artikelinhoud

Ivan Van de Cloot (ING):

'We hebben alweer een jaar verloren'

"Ronduit teleurstellend." Met die woorden omschrijft Ivan Van de Cloot van de studiedienst van de bank ING het begrotingswerkstuk van de nieuwe paarse regering. "Tijdens de regeringsonderhandelingen werd de lat voor de begroting stelselmatig lager gelegd. De overheid mikt op een overschot van 0,3 procent van het bruto binnenlands product in 2007. Dat is bijzonder mager en getuigt van weinig ambitie."

Waarom moet de Belgische regering ambitieuzer zijn?

"We moeten beseffen dat het probleem van de vergrijzing steeds meer op ons afkomt. We hebben nog tien jaar om de overheidsschuld verder af te bouwen. Maar doordat de begroting dit jaar opnieuw in het rood gaat, hebben we alweer een jaar verloren."

Wat zijn de gevolgen als de overheidsschuld onvoldoende daalt?

"Dan zal de overheid in de toekomst minder genereus zijn bij de uitbetaling van pensioenen en sociale uitkeringen. Die zullen dalen."

Nieuwe besparingen zijn dus onvermijdelijk?

"Ja. De politici in België zijn nog nooit erin geslaagd om de uitgaven op een structurele manier te drukken. Lang zullen ze een harde discussie over waar en hoe er bespaard moet worden niet meer uit de weg kunnen gaan. Met eenmalige besparingsmaatregelen komen ze er niet meer."

Waar moet er bespaard worden?

"Dat zijn keuzes die de politici moeten maken, maar als je ziet dat de uitgaven in de gezondheidszorg sneller toenemen dan de reële economische groei, dan kun je toch de vraag stellen of de overheid dat allemaal zelf moet organiseren?"

De stijging van de uitgaven in de gezondheidszorg is toch het gevolg van de vergrijzing?

"Dat is een misvatting. We hebben berekend dat de veroudering van de bevolking de gezondheidskosten slechts met 0,7 procent per jaar doet toenemen, minder dus dan de economische groei. De uitgaven stijgen omdat aandoeningen zoals diabetes en kanker oprukken en de medische technologie de kosten doet stijgen. Naargelang van de inschatting van de technologische ontwikkeling zullen tegen 2050 de uitgaven voor de gezondheidszorg met 3 tot 8 procent van het bbp toenemen. Indien de huidige trend niet wordt afgeremd, kunnen de gezondheidsuitgaven zelfs tot 20 procent van het bbp oplopen."

Wat is het alternatief?

"Je moet de overconsumptie afremmen en de markt laten spelen. Waarom zetten we niet een systeem op waarin de verzekeraars voor de patiënten de medische zorg kiezen volgens de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Nederland doet dat al."

Wat als de regering dat niet wil?

"Als de overheid verkiest om de gezondheidszorg zelf te financieren, dan kan het niet anders dat de belastingdruk verder zal toenemen. De belastingdruk is in ons land al verschrikkelijk hoog en treft vooral arbeid. Als we willen dat er meer jobs in België komen, dan moet de belastingdruk naar omlaag. Nog hogere belastingen leidt tot meer automatisering in bedrijven en tot meer kapitaalvlucht naar het buitenland. Ik kan alleen maar vaststellen dat in Nederland, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk hervormingen worden doorgevoerd. Spijtig genoeg slaat de vonk niet over naar ons land." (JCS)

'Enkele eurolanden voeren hervormingen door. Spijtig genoeg slaat de vonk niet over naar ons land'