thumbnail: null
thumbnail: null

Matrassen mogen niet meer naar containerpark

Vlaanderen gaat verkopers en producenten van matrassen verplichten om afgedankte exemplaren in te zamelen en te recycleren. Vandaag eindigen oude matrassen via het containerpark in de verbrandingsoven of – erger nog – als sluikstort. Een zogenaamde “aanvaardingsplicht” voor afgedankte exemplaren moet daar een eind aan maken. Al worden matrassen daardoor mogelijk een paar euro duurder.

wer

Elk jaar worden in ons land 400.000 matrassen afgedankt, dat zijn er ongeveer duizend per dag. De meeste van die matrassen belanden in de verbrandingsoven. Daar wil Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) een eind aan maken. Op 1 januari 2018 moet de industrie een aanvaardingsplicht hebben uitgewerkt, zodat matrassen niet meer domweg worden opgestookt. “We willen dat er maximaal wordt ingezet op sorteren en recycleren, zodat we ook voor die keten de kringloop sluiten”, zegt Schauvliege.

Zij ziet mogelijkheden om het textiel van de afgedankte matrassen te herbruiken en de matrasveren te recycleren voor de metaalindustrie. Van schuimen of latex-matrassen zouden judomatten kunnen worden gemaakt.

De sector van matrasfabrikanten en -distributeurs toont begrip. “Niettemin wordt het een hele uitdaging om zo’n systeem op een doordachte manier op poten te zetten”, beklemtoont Fa Quix van Fedustria, de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie.

Hij wijst erop dat het recycleren van matrassen vandaag niet evident is. “We zijn koortsachtig op zoek, ook in het buitenland, naar manieren om oude matrassen te ontmantelen om de grondstoffen te hergebruiken. Maar goede oplossingen liggen niet voor de hand. Daarom willen we nieuwe matrassen zo produceren dat ze gemakkelijker te recycleren zijn.”

Wallonië

De matrassensector vraagt met aandrang dat er één regeling komt voor heel België, “zodat mensen de Vlaamse regeling niet ontwijken door hun matras in Brussel of Wallonië te kopen. Vlaanderen maakt van de recyclage van matrassen een prioriteit, terwijl in de rest van België dat vraagstuk duidelijk niet bovenop de stapel ligt.”

Of matrassen door de aanvaardingsplicht duurder worden, is nog onduidelijk, al lijkt de kans groot. Wie vandaag een ijskast koopt, betaalt ook een paar euro’s voor een Recupel-bijdrage, bedoeld om oude elektro in te zamelen en te recycleren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer