Direct naar artikelinhoud

Contador verlaat Eneco Tour met goed gevoel

Alberto Contador lijkt klaar voor de Ronde van Spanje. De Madrileen sloot de Eneco Tour af met een geruststellende dubbele prestatie. Hij eindigde vierde in de eindstand na een sterke tijdrit zaterdag en een opvallende mini-Ronde van Vlaanderen zondag.

"De winnaar van de Vuelta is gekend, zeker?" Nick Nuyens stond samen met tal van anderen versteld van het gemak waarmee zijn kopman Alberto Contador gisteren door het Vlaamse heuvelland raasde. Op voor hem onbekende wegen - waar naar verluidt ervaring ongemeen belangrijk is - bleef El Pistolero opvallend vlot op de eerste rijen meedraaien. Zaterdag na de tijdrit had Contador al aangegeven dat hij uitkeek naar de dag die nog komen zou. "Het wordt een avontuur", zei hij. "Op het voor mij onbekende maar tegelijkertijd legendarische terrein van de Ronde van Vlaanderen."

Contador was overigens behoorlijk goed tegen de klok in Ardooie. In een tijdrit die niet echt op zijn lijf geschreven was, eindigde hij met amper vijf competitiedagen in de benen als zevende op 22 seconden van de Canadees Svein Tuft. "Het gevoel was normaal", zei hij. "Ik merk duidelijk dat ik nog te weinig gekoerst heb. Er zit nog te veel roet in de motor. Maar ik blijf in de buurt van zij voor wie deze tijdrit echt een doel was. Ik ben tevreden."

Met drie beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen heeft Contador gisteren ongetwijfeld al een beetje roet kunnen wegwerken. Over vijf dagen start de Vuelta. "Ik neem nu enkele dagen rust en dan zal ik wel klaar zijn. Ik beleefde een prima week. Als voorbereiding op de Ronde van Spanje was deze Eneco Tour ideaal."

Contador had met Nuyens uiteraard een uitstekende gids aan zijn zijde. Vooral in de slotrit naar Geraardsbergen was de Ronde van Vlaanderen-winnaar prominent aanwezig. Hij was met een dubbele opdracht aan de slotrit begonnen: zijn kopman loodsen en hem zo mogelijk aan de ritzege helpen. "Je voelde aan alles dat Alberto vertrouwen had, dat hij zich goed voelde. Daarom heb ik me weggecijferd voor hem."

Uiteindelijk spurtte de Spanjaard naar een achtste plaats op de Vesten, Nuyens naar een vierde. "Ik ben tevreden", zei die laatste. "Als ik mijn eigen koers mag rijden, doe ik misschien mee voor de zege. Maar nu kwam ik een beetje tekort omdat ik Alberto tijdens de plaatselijke ronde op sleeptouw heb genomen. Maar deze uitslag is een opsteker na een jaar vol frustratie."

Nuyens' heupbreuk in Parijs-Nice achtervolgt hem tot op vandaag. "Conditioneel zit het snor maar mijn lichaam is nog steeds zoekende naar de juiste positie", zegt de man die voorlopig zonder contract zit voor 2013. Zaterdagavond zat zijn manager aan tafel met Saxo-teammanager Bjarne Riis. De witte rook bleef uit, ook al zeiden beide partijen twee maanden geleden al dat ze met elkaar voortwillen. "Riis wil zijn ploeg uitbouwen rond Contador. Dat is zeer logisch maar ik heb ook ambitie en wil niet alleen staan in de klassiekers. Daarom zou ik graag enkele klassieke renners rondom mij hebben."