Direct naar artikelinhoud

Gaat Marc Jacobs naar Dior?

Wordt Marc Jacobs de nieuwe fashiongoeroe bij Dior? De geruchten naast de catwalk op de New Yorkse Fashionweek overstemmen stilaan de collecties en recensies, maar Jacobs zelf houdt de kaken op elkaar, op wat occasioneel geflirt na. 'Zo'n job weigeren zou heel moeilijk zijn', zegt de hottest man in fashion world. Al zou hij voor minder dan 7 miljoen euro de overstap van Louis Vuitton niet maken.

Dior is al een tijdje op zoek naar een nieuwe creatieve directeur, nadat John Galliano, het vorige goudhaantje van het legendarische Parijse modehuis, in een bar stomdronken racistische en antisemitische praat uitsloeg. Het voorval werd gefilmd en verspreidde zich razendsnel via het internet. De eigenaars van Dior waren not amused en ontsloegen de topontwerper sneller dan een model van outfit kan wisselen. Sindsdien gonst het van de geruchten over zijn opvolger, maar de naam van Jacobs valt wel érg vaak. Marc Jacobs is hot, en dat is Dior niet ontgaan.

Volgens het toonaangevende modeblad Women's Wear Daily (WWD) hebben de twee partijen ook al rond de tafel gezeten eind vorige maand. Een overeenkomst bleef toen echter uit door het exuberante loon dat Jacobs en zijn rechterhand Robert Duffy zouden vragen. "Een getal in de lage acht getallen", zo meent WWD. Tien miljoen dollar of iets meer dan zeven miljoen euro dus, op zijn minst. En dat terwijl Jacobs en Duffy nu al aan de top van de loonlijst in de mode-industrie staan.

Voor dat bedrag zou Jacobs de overstap van Louis Vuitton naar Dior maken. Twee keer per jaar een haute-couturecollectie én twee keer per jaar een prêt-à-porterlijn en precollecties, dat zou zijn nieuwe job inhouden. Plus alles wat daar aan accessoire en nevenprojecten bij komt kijken. Daarnaast heeft hij in New York ook nog zijn eigen labels Marc Jacobs en Marc by Marc Jacobs. Beide groeiden aanzienlijk de laatste jaren.

Een bijzonder zware combinatie, zo lijkt het. Al verdeelt Jacobs ook nu al zijn tijd tussen New York en Parijs, waar hij sinds 1997 artistiek directeur is van de dameslijn van Louis Vuitton. Voorlopig houdt Jacobs zelf de tanden stevig op elkaar over de overstap. Toch liet hij in een recent, zeldzaam interview doorschemeren dat hij wel degelijk geïnteresseerd is in wat momenteel de meest begeerde job in de modewereld moet zijn.

"Ja, het zou wel een eer zijn. Er zijn twee grote modehuizen in Parijs, en dat zijn Chanel en Dior. Ik denk dat het heel moeilijk zou zijn om zoiets af te slaan." Het is niet vreemd dat het oog van Dior net viel op Jacobs, want het modehuis is in handen van LVMH, de financiële groep die ook onder meer Louis Vuitton in handen heeft. In feite zou het dus gaan om een promotie, in plaats van een overstap.

Al is er weinig hoop op een compromis, zo vertelde modespecialiste Alina Cho op CNN. "Jacobs doet het altijd op zijn eigen manier, koste wat kost. Toen wegens de doortocht van orkaan Irene door New York heel wat van zijn medewerkers niet tot bij het atelier raakten, besefte Jacobs dat hij in tijdnood zou komen. Zijn Marc Jacobs-show, gepland op maandag, werd in extremis verzet naar donderdagavond (gisteren, NVD), waar zijn Marc by Marc Jacobs-show gepland stond. Een ongelooflijk huzarenstukje. Maar hij vond het nodig, dus hij deed het." De eigenzinnigheid komt ook terug in Jacobs' garderobe. Jarenlang werd de ontwerper op en om zijn shows gespot in een kilt, maar die ruilde hij onlangs in. "Ik draag nu enkel nog kokerrokken van Prada", vertrouwde hij Cho toe.

Mochten de onderhandelingen mislukken, is er altijd een plan B. Naast de naam van Jacobs circuleren ook die van onder anderen Sarah Burton van Alexander McQueen, Peter Copping van Nina Ricci, Haider Ackermann en Alber Elbaz van Lanvin - al trok die laatste zijn kandidatuur ondertussen in. Volgens de hoofdredactrice van de Italiaanse Vogue, en notoir schenenschopster Franca Sozzani is er echter slechts één juiste oplossing: "Vraag Galliano terug. Ik weet dat het allemaal erg moeilijk ligt, maar het was een persoonlijk misstap, niets politiek of religieus. Hij heeft toch niemand vermoord?"