Direct naar artikelinhoud

Kim Kardashian heeft een paginagrote mening

Kim Kardashian een leeghoofdig poppetje buiten categorie? Een paginagrote advertentie over de Armeense genocide in The New York Times moet aantonen dat ze wel degelijk een mening heeft. Over politiek nog wel.

Kim Kardashian is een fenomeen. De 35-jarige Amerikaanse is wereldberoemd als realityster en echtgenote van rapper Kanye West. Haar bekendste wapenfeit? Het internet 'breken' door een Instagram te posten waarop ze poseert met een champagnefles op haar derrière. Kardashian heeft miljoenen volgers op sociale media. Op Instagram zelfs tien keer meer dan Obama. Dus als zij een mening ventileert, wordt er geluisterd.

Zoals zaterdag in het gezaghebbende The New York Times. Miljonair Kim heeft een volledige pagina advertentieruimte opgekocht om "degenen aan te vallen die de Armeense genocide ontkennen". Zo'n honderd jaar geleden werden ten tijde van het regime van de Jonge Turken tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs afgeslacht in het Ottomaanse Rijk (de voorloper van het moderne Turkije). Een aantal landen en instanties, waaronder België, heeft de volkerenmoord als genocide erkend, maar in Turkije en ook de VS blijft het een heet hangijzer.

Kardashian, die van Armeense origine is, is vastberaden om de kwestie ook in de VS als genocide te laten erkennen. Zo heeft ze in 2015 Obama opgeroepen het woord te gebruiken als erkenning voor de honderdste verjaardag van de historische gebeurtenis, iets wat hij heeft geweigerd.

Aangezien die andere toonaangevende krant The Wall Street Journal in april een advertentie heeft gepubliceerd die de genocide ontkent - betaald door een pro-Turkse lobbygroep - kon Kardashian naar eigen zeggen niet anders dan de tegenaanval inzetten.

"Bullshit in de pers is mijn familie en mezelf niet vreemd. We hebben geleerd om het van ons te laten afglijden. Maar wanneer ik die pagina in The Wall Street Journal onder ogen kreeg, kon ik het niet van me afzetten. Daarom lanceer ik andermaal een oproep: we moeten over de genocide praten totdat onze overheid ze erkent. Wanneer we ons verleden ontkennen, brengen we onze toekomst in gevaar."

En daar stoppen Kardashians politieke demarches niet. Zo heeft ze in de nasleep van het bloedbad in Orlando de beslissing van de Senaat betreurd om de wapenwetgeving niet aan te scherpen. "Extreem jammer! De Senaat stemt niet in met achtergrondchecks om wapens te kopen", fulmineerde de celebrity op Twitter. "Dus terroristen op FBI-lijsten kunnen nog steeds legaal wapens kopen. (...) Dat iedereen zo makkelijk toegang tot wapens heeft, is beangstigend. De Senaat had ons niet mogen teleurstellen."