Direct naar artikelinhoud

Paleis 12 staat leeg

De tweede grootste concertzaal van het land Paleis 12 moest grote internationale sterren naar Brussel halen, maar heeft het komende half jaar amper dertien evenementen op de agenda staan. Reden voor die zo goed als blanco agenda is een conflict met concertorganisator Live Nation.

De ambities reikten tot in de hemel toen Paleis 12 drie jaar geleden de deuren opende. Met een capaciteit van 15.000 zitjes moest de nieuwe concertzaal Brussel opnieuw op de radar zetten bij internationale topacts die tot dan geen zaal van die grootte in de hoofdstad vonden. Honderd dagen per jaar wilde uitbater Brussels Expo Paleis 12 vullen met beurzen, sportevents en concerten van topniveau. Goed voor zo'n anderhalf miljoen bezoekers per jaar.

En aanvankelijk leek dat ook te gaan lukken. Kylie Minogue, Stromae, Faithless, Santana... allemaal vonden ze de weg naar de Heizelvlakte. Maar na die blitzstart liep de agenda langzaam leeg. Sinds juni van dit jaar is in Paleis 12 geen enkel concert meer georganiseerd.

Op zoek naar een oorzaak voor die leegloop kwam de Franstalige openbare omroep RTBF bij de concertreeks van Muse, in maart van dit jaar, terecht. Vier uitverkochte concerten op rij, goed voor 60.000 verkochte tickets. Een doorslaand succes, maar de kater voor uitbater Brussels Expo kwam achteraf. De uitbaters van Paleis 12 hadden de Britse band immers rechtstreeks geboekt en niet via concertorganisator Live Nation. "Per toeval", klinkt het bij Brussels Expo. "We maakten promotie voor Paleis 12, kwamen zo in contact met het management van Muse en hebben hen warm kunnen maken voor onze zaal."

Ongenoegen

Maar achter de schermen is een andere verklaring te horen. Bij Brussels Expo hadden ze al een tijdje het gevoel dat Live Nation de grote acts liever in andere zalen parkeerde. Een goed ingelichte bron: "Live Nation heeft belangen in andere concertzalen, zoals het Antwerpse Sportpaleis. Die krijgen prioriteit."

Door, achter de rug van Live Nation, een absolute topact als Muse te boeken wilden ze bij Brussels Expo duidelijk maken dat ze die gang van zaken niet meer pikten. De gevolgen vertalen zich vandaag in de agenda van Paleis 12. Eind deze maand een concert van Michel Jarre, begin volgend jaar een van André Rieu. Niet meteen de namen waar ze drie jaar geleden op hoopten. De schuld van Live Nation, zo klinkt het in de wandelgangen. Omdat Paleis 12 achter de rug van Live Nation heen ging, gaan de lekkere snoepjes naar andere concerttempels.

De faux pas van Paleis 12 zorgt trouwens niet alleen bij Live Nation voor ongenoegen. Ook de rest van de concertsector ziet liever niet dat het evenwicht wordt verstoord. Het rechtstreeks boeken van Muse is bovendien niet de enige manier waarop Brussels Expo de gevestigde waarde probeert te verstoren. De vzw bouwt ook aan een eigen imperium. Brussels Expo baat niet alleen Paleis 12 uit, maar heeft ook concertzaal La Madeleine in het centrum van Brussel in portefeuille. En misschien komt daar binnenkort nog een zaal bij. Brussels Expo is immers ook kandidaat om voortaan ook het Koninklijk Circus uit te baten. Het Brusselse stadsbestuur neemt daarover eind deze maand een beslissing.

Gevraagd naar een officiële reactie ontkennen beide partijen dat er een probleem is. Volgens Christian Verwilghen van Live Nation gaat het om een storm in een glas water. "Er wordt een probleem gemaakt van een detail dat geen probleem is." Hij stelt dat de magere concertagenda van Paleis 12 mogelijk het gevolg is van de specificaties van de zaal. "De meeste van de agenten en artiesten hebben beslist om te spelen in andere zalen, zoals Vorst Nationaal, omdat de capaciteit daar kleiner is. Het kan even duren voor een nieuwe zaal haar plaats vindt op de markt."

Detail

Ook programmator Denis Gérardy wijst naar de specificaties van zijn zaal. "Je ziet dat binnen Europa alle zalen van een vergelijkbare grootte het moeilijk hebben. Er zijn op dit moment gewoon weinig bands die een zaal van die grootte vullen op toernee."

Ondertussen lijkt er licht aan het eind van de tunnel. Volgens Verwilghen staat er binnenkort een meeting met Paleis 12 op de agenda. En in afwachting daarvan lijkt de dooi al ingetreden. Op 29 november 2017 staat in Paleis 12 een optreden van IAM gepland, een Franse hiphopgroep gepromoot door - jawel -Live Nation.