Direct naar artikelinhoud

Lamrabet brengt Unia opnieuw in de problemen

Gelijkekansencentrum Unia neemt afstand van de uitspraken van Rachida Lamrabet, de schrijfster die halftijds juriste is bij het centrum en in een interview het boerkaverbod bekritiseerde. Toch ligt het centrum weer onder vuur.

"Deze uitspraken van een juriste van Unia - zelfs in eigen naam - dragen zeker niet bij tot een betere perceptie van Unia", zo was bevoegd staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) streng voor het gelijkekansencentrum. "Meer zelfs, we zijn het stadium van het perceptieprobleem voorbij. Het gaat om de geloofwaardigheid van Unia. Werkt het centrum mee aan gelijke kansen voor iedereen, of werkt het mee aan de bedreiging ervan?"

De juriste in kwestie, Rachida Lamrabet, had in een interview met Knack gezegd dat ze niet voor een boerkaverbod is. "Zeker niet in een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel zegt te hebben." Volgens haar is de kwestie louter symboolpolitiek en gaat het om een 'nepprobleem'. "Politici hebben het, in een klimaat van angst, gewoon tot een urgente maatschappelijke kwestie weten op te blazen."

Unia kondigde na Demirs uithaal aan afstand te nemen van Lamrabets standpunt en "het incident te zullen bespreken op een overleg tussen werkgever en werknemer". Meer commentaar wilde het centrum, dat duidelijk verveeld zit met de kwestie, niet kwijt.

Johan Leman, voormalig directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, vindt dat het centrum voorzichtiger had moeten zijn. "Wanneer je voor zo'n instelling werkt, geef je voor een stuk je persoonlijke vrijheid op. Je vertegenwoordigt je instelling. Je kunt over zulke thema's gewoon niet publiceren zonder akkoord van de directie. Voor de tegenstanders van Unia is dit in elk geval een heel mooi geschenk."

Coca-Cola

Herman Van Goethem, rector van de Universiteit Antwerpen en lid van van de raad van bestuur van Unia, zegt dat Unia sowieso altijd binnen het wettelijk kader moet werken. "Maar in de bedrijfswereld zou dit in elk geval niet kunnen. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk een hoge positie bij Coca-Cola hebben en dan in de antifrisdranklobby gaan zitten."

Het is niet de eerste keer dat Demir Unia viseert. Eerder noemde ze Unia al een "centrum voor polarisering". Ook is het centrum volgens haar "obsessief bezig met de zwartepietendiscussie en heeft het onvoldoende oog voor de echte problemen".