Direct naar artikelinhoud

Poetsbedrijf ISS: 'Screen schoonmakers'

In banken, datacenters, nucleaire installaties en op luchthavens. Niemand denkt eraan, maar schoonmakers komen op allerlei gevoelige plekken in bedrijven en gebouwen. 'Daarom moeten we ook een aantal onder hen grondig screenen', klinkt het bij schoonmaakbedrijf ISS.

"Ook al levert de overgrote meerderheid van de schoonmakers schitterend werk, we moeten ervoor zorgen dat we op tijd kunnen ingrijpen wanneer er een probleem opduikt met een enkeling", vindt Kris Cloots, topman bij ISS. Dat schrijft hij in een opiniestuk op onze website. Volgens hem zijn steeds meer bedrijven vragende partij voor een screening van hun poetspersoneel, maar de schoonmaakbedrijven zelf kunnen die niet uitvoeren.

"We mogen vragen dat een kandidaat een uittreksel uit zijn strafregister toont, maar dat kunnen we niet verplichten", zegt Cloots. Hij moet dan ook medewerkers op hun woord geloven. "Een screening doen is de taak van Binnenlandse Zaken en de Staatsveiligheid. Zo kunnen we mogelijke risico's inschatten."

De regering-Michel besliste vorige zondag dat de Staatsveiligheid iedereen moet screenen die op gevoelige plaatsen komt en een gevoelige functie uitoefent. Daarbij horen ook schoonmakers, verzekert de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Maar alle schoonmakers screenen is zo goed als onmogelijk. Er werken er zowat 50.000 in ons land.

"Daarom starten we nu een overleg op met de 'gevoelige sectoren' zoals de chemie, telecom, energie. Ook schoonmakers die daar werken zullen gescreend worden door de overheid", klinkt het bij Jambon. "Wie precies, dat moet nog uitgemaakt worden. De komende maanden wordt het een monnikenwerk om voor allerlei bedrijven te bepalen wat de gevoelige functies er juist zijn."

Tegen het einde van de huidige regeerperiode, in 2019, wil Jambon rond zijn met de hele oefening. "Dan worden alle betrokken partijen ook uitgebreid geïnformeerd."