Direct naar artikelinhoud

Frankrijk wil strijd niet staken

Na twee Amerikaanse journalisten en een Britse hulpverlener is nu ook een Franse toerist onthoofd. De man werd zondag ontvoerd in Algerije door de aan IS gelieerde terreurgroep Jund al-Khilafa. Die roept Frankrijk op zijn strijd tegen Islamitische Staat te staken.

'Un message de sang pour le gouvernement français.' Dat is de titel van de video die gisteren door Jund al-Khilafa verspreid werd. Op de beelden is de Franse president François Hollande te zien, op het moment dat hij aankondigt dat zijn land luchtaanvallen zal uitvoeren tegen IS in Irak.

Daarna verschijnt een landgenoot van hem, geknield en met de handen op de rug gebonden, omringd door vier gewapende strijders. Het is Hervé Gourdel. De 55-jarige man haalde eerder deze week de internationale media nadat hij ontvoerd werd in het Djurdjura-gebergte, op zo'n honderd kilometer ten zuidoosten van Algiers.

Gourdel was een fervent bergbeklimmer en -gids uit de Franse Alpen. Hij was in Algerije om er nieuwe tochten te ontdekken. Maar in dat opzet is hij niet geslaagd: hij verdween zondag tijdens een wandeling en dook dan op in een video waarin hij Frankrijk oproept de militaire acties in Irak stop te zetten. Als dat niet binnen de 24 uur gebeurde, dan zouden zijn ontvoerders hem doden.

Hollande wees het ultimatum van de terreurgroep van de hand. Maar gisteren bleken de 'kalifaatsoldaten van Algerije' de daad bij het woord te hebben gevoegd. Hun 'bloedboodschap' toont naast de speech van Hollande en de uithaal van de strijders tegen de "criminele Franse kruisvaarders" ook het afgehakte hoofd van Gourdel. Hij laat een vrouw en twee kinderen na.

De verspreide video van Gourdel toont gelijkenissen met de executiefilmpjes van de Amerikaanse journalisten Steven Sotloff en James Foley en de Britse hulpverlener David Haines. Zij werden in Syrië ontvoerd.

Reisadvies

De Franse president is niet van plan de militaire acties stop te zetten. "Mijn vastberadenheid is intact en deze agressie versterkt die alleen maar", zegt hij. "We blijven het terrorisme overal bestrijden. Vooral tegen IS, dat de dood verspreidt in Irak en Syrië." Volgens Hollande, die vandaag een veiligheidsraad samenroept, zullen de acties zo lang duren als nodig is. "De daders van deze gruwelijke misdaad moeten en zullen gestraft worden."

Elio Di Rupo (PS), premier in lopende zaken, trad hem gisteren bij. "De terreur mag niet de bovenhand halen", vindt de PS'er. "We moeten blijven hopen en ons nooit laten leiden door angst." Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) voegde daar nog aan toe dat ons land zich internationaal zal blijven inzetten "voor de strijd tegen deze barbaarse terreur".

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken laten ze weten dat er geen nieuw reisadvies geldt voor Algerije. Het 'oranje licht' blijft behouden. "We waarschuwen al een tijd voor terreurgevaar in het land en de specifieke dreiging voor buitenlanders", zegt woordvoerder Joren Vandeweyer. Volgens hem worden bepaalde regio's afgeraden, maar is er op dit moment geen sprake van een verbod op afreizen naar het land.

Vandeweyer stipuleert dat er heel regelmatig wordt samengezeten met verschillende diensten om te kijken om de adviezen aan te passen. "Dat gebeurde voor Algerije nog op 23 september, vlak na de ontvoering van Gourdel."

Hoeveel Belgische toeristen er in Algerije vertoeven, is niet duidelijk. "Maar dat zullen er niet al te veel zijn", klinkt het. Hetzelfde geldt ook voor Irak en Syrië, stelt Vandeweyer nog.