Direct naar artikelinhoud

Afgetreden bondspresident vangt 200.000 euro per jaar

Ook na zijn aftreden blijft de Duitse oud-president Christian Wulff onder vuur liggen. Deze week is besloten aan Wulff een levenslange uitkering toe te kennen van rond de 200.000 euro per jaar. De toekenning is onder juristen en politici omstreden.

De zogeheten Ehrensold, letterlijk eresoldij, krijgen alle Duitse presidenten als ze aftreden. De 52-jarige Wulff heeft echter geen vier of acht jaar gediend zoals de meeste van zijn voorgangers, maar slechts rond de twintig maanden. Hij trad op 17 februari af, na een wekenlange reeks financiële schandaaltjes, zoals een goedkope lening voor zijn woonhuis en door anderen betaalde hotelovernachtingen.

In de wet staat dat een bondspresident ook bij voortijdig aftreden recht heeft op de 199.000 euro per jaar, maar alleen als het om 'gezondheids- of politieke redenen' is. Onder anderen de bekende hoogleraar Hans Herbert von Arnim vindt dat Wulff echter om 'persoonlijke redenen' is afgetreden, en dat valt niet onder de twee wettelijke categorieën.

Andere juristen zeggen juist dat er bij staatshoofden moeilijk tussen 'persoonlijk' en 'politiek' onderscheiden kan worden. De reden van Wulffs aftreden kan namelijk ook politiek beargumenteerd worden, zoals in deze toekenning ook gedaan wordt. Zo richt het juridische onderzoek naar hem - de aanleiding voor zijn aftreden - zich op zijn gedrag in zijn vroegere functie van minister-president.

De eresoldij is nog eens extra omstreden omdat het ingewilligd is door een nauwe medewerker van Wulf, de voorzitter van het bureau van de bondspresident, Lothar Hagebölling. Hagebölling was ook al een nauwe medewerker van Wulff toen die nog minister-president van Nedersaksen was. Het bureau laat weten dat aan alle vereisten voor de toekenning voldaan is.

Behalve de eresoldij krijgt een oud-president ook een bureau met medewerkers en een auto met chauffeur. De kosten daarvoor worden jaarlijks ook op 200.000 euro geschat. Er wordt echter betwijfeld dat Wulff ook op dit privilege aanspraak kan maken. Het aanbod van de minister van Defensie een afscheidsparade met de hoogste militaire eer te geven, heeft Wulff aangenomen.

Uiteindelijk moet de Bondsdag over de eresoldij besluiten. Er wordt echter niet verwacht dat de parlementariërs de toekenning alsnog zullen terugdraaien.

Op dit moment ontvangen vier oud-presidenten de eresoldij: Walter Scheel, Richard von Weizsäcker, Roman Herzog en Horst Köhler, die in 2010 voortijdig aftrad. Wulff heeft niet alleen het kortst gediend van alle tien de bondspresidenten, hij is met 52 jaar ook nog eens het jongste staatshoofd dat de eresoldij ontvangt.

Hij wordt opgevolgd door de 72-jarige Joachim Gauck. De inhuldiging in het parlement vindt plaats op 18 maart.