Direct naar artikelinhoud

'Ik wil opnieuw het verschil maken'

Twaalf maanden geleden nam Sven Ornelis afscheid van het ochtendblok. Nu al is hij terug. Niet bij Qmusic, wel bij JOE - voortaan zonder 'FM'. 'Gelukkig heb ik niet veel slaap nodig.'

Waarom die snelle comeback?

"Omdat dit iets is wat ik heel graag wil doen. Toen ik een jaar geleden stopte met het ochtendblok voorspelde Erwin Deckers (de vroegere ochtendcollega van Ornelis, PD) dat ik die ochtendradio mijn hele leven lang zou blijven missen. Hij kreeg gelijk. De ochtend is echt het mooiste moment om radio te maken."

Ik dacht dat zo'n ochtendprogramma vooral een aanslag op je gezondheid was.

"Ik heb daar zelf nooit last van gehad. Het fysieke aspect speelde ook geen enkele rol bij mijn beslissing om er vorig jaar mee te stoppen. Ik ben een ochtendmens, ik vind het zalig om er om één uur 's middags al een hele werkdag op te zitten hebben. Ik heb ook het voordeel dat ik heel weinig slaap nodig heb. Vier uurtjes 's nachts en 's middags een siësta en ik kan weer verder."

Het voorbije jaar presenteerde je van 9 tot 12, stond je daar dan niet op je plaats in het zendschema?

"Zo sterk wil ik het niet stellen, ik was het voorbije jaar zeker niet ongelukkig, maar ik haalde wel minder voldoening uit mijn presentatiewerk. Het was gewoon anders. Meer plaatjes aan elkaar praten, minder actualiteit. Ik kon met mijn programma niet het verschil maken. Dat gevoel miste ik."

Je stapt over van Qmusic, de zender die je mee hebt opgestart, naar JOE. Wordt dat een pijnlijk afscheid?

"Een echt afscheid is het niet. Ik blijf binnen hetzelfde bedrijf en de redacties van Qmusic en JOE zitten op dezelfde vloer. Het is voor mij ook tijd om voor mijn eigen leeftijd te spelen. Ik ben er 43, middenin de doelgroep van JOE en ondertussen al iets te oud voor Qmusic. Dat merkte ik ook. De spreidstand tussen de verhalen die ik in mijn programma's bracht en de dingen waar ik in het echte leven mee bezig was, werd steeds groter."

Je presenteert samen met Anke Buckinx, was de zoektocht naar een partner moeilijk?

"Neen, helemaal niet eigenlijk. Anke en ik hebben al eerder samen radio gemaakt en het klikt gewoon tussen ons twee. We verschillen genoeg van elkaar om voor een gezonde spanning in de studio te zorgen. Dat moet ook, zet twee mensen die over alles hetzelfde denken samen in de studio en je krijgt saaie radio."

Zal de ochtendshow die je voor JOE gaat maken, lijken op wat je op Qmusic deed?

"Ik heb natuurlijk mijn eigen persoonlijkheid dus helemaal anders zal het programma niet klinken. Maar het is niet de bedoeling om items te gaan overnemen."

En de stunts waar je bij Qmusic voor bekendstond?

"We gaan bij JOE nu niet plots stuntradio gaan maken. Maar Anke en ik willen meer doen dan enkel platen af- en aankondigen. We willen dat de JOE-luisteraars goed geïnformeerd zijn over wat er in de wereld gebeurt, maar we brengen die actua op onze manier. Het blijft natuurlijk wel de bedoeling dat er iets gebeurt op de radio."

Sven Ornelis en Anke Buckinx zijn vanaf 16 augustus te horen op JOE.