Direct naar artikelinhoud

Nick Steur strijdt met stenen van 4.000 kilogram

Theatermaker Nick Steur balanceert 4 ton steen op Theater Aan Zee. Een huzarenstuk waar geen machines aan te pas komen.

De afgelopen dagen waren aan het Klein Strand in Oostende, vlak naast Arne Quinzes Rock Strangers, enorme brokken vulkanisch gesteente verschenen. Voorbarige paniek: de kolossen horen bij theatermaker Nick Steur en hij gebruikt ze in de performance A Piece of 2 - Balancing Human Sized Rocks.

In 2011 verbijsterde de jonge Nederlander TAZ met Freeze! Wat Steur deed was nochtans simpel: in een kunstgalerij op de dijk bouwde hij torens van steen bovenop kubussen van spiegelglas. Elke steen werd louter op basis van het juiste balanspunt bovenop een andere gestapeld, een werk van bijna gekmakende concentratie.

Bij elke voorstelling was de spanning te snijden: het publiek durfde nauwelijks te ademen. Soms mislukte de evenwichtsoefening en donderde er een brok naar beneden. Dan werd er gegild, maar Steur zelf bleef er rustig onder - de mislukking maakt nu eenmaal deel uit van de kunsten.

Ambities groeien, dus is Steur dit jaar terug met dezelfde evenwichtsoefening, maar dan vele maatjes groter. De brokken steen moeten dit keer via een systeem van takels op elkaar worden gebalanceerd, maar alles gebeurt nog steeds op mankracht: er komt geen machine aan te pas. Steur wrikt de blokken met handtakels en koevoeten in de gewenste positie, zoekt daarna uiterst geconcentreerd naar het juiste balanspunt en ontdoet de stenen tenslotte van hun kabels en spanriemen, zodat ze, in een magisch moment suprême, helemaal zelfstandig op elkaar balanceren. 4 ton gesteente is er in het spel, dus de mislukking houdt dit keer een beduidend groter risico in dan wat glazen scherven.

Toch is het voltooien van de balans niet de enige reden om te gaan kijken. Minstens even betoverend is de eenzame concentratie van de performer, die zeven uur lang strijd levert tegen 4 ton natuurgeweld. Mis deze heroïsche performance niet - vandaag is de laatste dag.

A Piece of 2 - Balancing Hunan Sized Rocks, vandaag van 14 tot 21 uur aan Klein Strand, Oostende. theateraanzee.be