Direct naar artikelinhoud

Niet te missen op Courtisane

'Courtisane is een van de mooiste festivals van Europa. Het is echt een thuis voor cinema, in de breedste zin van het woord', vindt Elias Grootaers. Ook deze films mag u niet missen.

Paris est une fête - un film en 18 vagues

Parijs was ooit de stad van de nouvelle vague, maar kwam recent op een andere manier in de aandacht. In Paris est une fête - un film en 18 vagues toont Sylvain George de verschillende gezichten van de Franse hoofdstad, bekeken door de ogen van een 'jonge, geïsoleerde, buitenlander'. Een unieke schets van een stad die getekend wordt door aanslagen en een noodtoestand, maar ook door eindeloos veel vreugde.

(30/3, 21.30 uur, KASK)

Moor Mother / Nkisi

Omdat het niet puur om cinema hoeft te gaan: in de Minard komen twee Afrikaanse muzikanten zich bevrijden van vooroordelen en de dominantie. Moor Mother, uit Philadelphia, maakt naar eigen zeggen "blk girl blues, witch rap, coffee shop riot gurl songs, southern girl dittys, black ghost songs", terwijl de Congolees-Belgische Nkisi aan de slag gaat met West-Afrikaanse tradities, gabber en doomcore.

(31/3, 22 uur, Minard)

Akerman / Dick / Green / Lertxundi

Vier films die naadloos passen bij het vrouwelijke werk van Laida Lertxundi, een Baskisch-Amerikaanse filmmaakster. Lertxundi stelt de vier films zelf voor, te beginnen met Saute ma ville, de debuutfilm die de Belgische Chantal Akerman maakte. Ook Guerillere Talks, van de Ierse Vivienne Dick staat op het programma, net als het Amerikaanse Saddle Sores, waarin Vanalyne Green de Amerikaanse stereotypen onderuithaalt. Afsluiter is Lertxundis eigen Sunset Red.

(1/4, 13.30 uur, Sphinx)

Ödenwaltstetten / Die Judengasse

De Duitse documentairemaker Peter Nestler is Artist in Focus op Courtisane, en in deze double bill presenteert hij een uniek beeld van Duitsland en zijn geschiedenis. In de eerste, controversiele film zoomt hij in op het dorpje Ödenwaltstetten - "Duitsland en zijn geschiedenis in één dorp" - terwijl hij in Die Judengasse de joodse geschiedenis van Frankfurt reconstrueert.

(1/4, 15.45 uur, Sphinx)