Direct naar artikelinhoud

Joachim Bottieau pakt brons op EK judo én olympisch ticket

Joachim Bottieau (-81 kg) heeft zichzelf en de Belgische judowereld verrast door brons te pakken en ons land na Charline Van Snick een tweede medaille te bezorgen op het EK in Rusland. En belangrijker: hij verzekerde zich van kwalificatie voor de Spelen.

Ondanks bronzen medailles op het EK juniores en het EK -23 leek het voor Joachim Bottieau heel moeilijk om door te stoten tot de internationale top. Met bronzen medailles op de World Cup van Warschau 2011 en de World Cup van Tbilissi 2012 en goud op de World Cup van Sao Paulo 2011 scheen dat niveau het hoogst haalbare voor de 23-jarige Waal. Tegen de absolute toppers moest hij steevast de duimen leggen, ondanks het onblusbare vuur in hem om het tij te doen keren. Maar het geloof bleef en onder leiding van Damiano Martinuzzo bleef hij keihard werken. Gisteren werd dat doorzettingsvermogen beloond.

Als 31ste op de wereldranglijst legde hij een perfect en overtuigend parcours af. In de reeksen versloeg hij de Sloveen Sedej (WR 24) met waza-ari en de Georgiër Tsiklauri (WR 37) met een waza-ari plus ippon. In de derde kamp hield hij de Rus Magomedov (WR 6) onder controle en liet de ref in de 'Golden Score' de latere Europese kampioen winnen door Bottieau een betwistbaar strafpunt toe te schuiven. Maar de Belg liet zich niet ontmoedigen en klopte in de herkansingen eerst de Zweed Pacek (WR 111) met een ippon binnen de minuut en daarna de Duitse belofte Wieczerzak (WR 102), die wegens passief kampen twee strafpunten opliep. Het brons én de kwalificatie voor Londen waren een feit.

Russische ref

"Deze medaille en de kwalificatie voor de Spelen geven mij enorm veel voldoening", reageerde Bottieau. "Ik heb hier drie jaar keihard voor moeten blijven werken. Het was aanvankelijk heel hard om te moeten vaststellen dat er senioren waren die veel sterker waren dan ik. Maar ik wilde niet opgeven. Ik wist dat ik op technisch vlak voor niemand moest onderdoen en dat heeft mij doen doorzetten. Stap voor stap heb ik op het vlak van tactiek en kracht de kloof kunnen dichten. En vandaag heb ik bewezen dat ik een plaats verdien bij de Europese top. Ik had zelfs in de finale kunnen staan, want tegen Magomedov lag ik helemaal niet onder en ik ben ervan overtuigd dat als het EK niet in Rusland had plaatsgevonden, ik had gewonnen. Ik was zonder twijfel de meest aanvallende."

"De kwalificatie voor de Olympische Spelen is geen eindpunt voor mij. Ik wil daar ook een medaille behalen. Dit brons geeft mij een boost om de volgende maanden nog harder te gaan trainen. Ik heb nu ervaren dat hard werken beloond wordt."