Direct naar artikelinhoud

Michel alweer bij de koning

Koninklijk informateur Charles Michel (MR) brengt vandaag verslag uit bij koning Filip. Het lijkt erop dat hij zijn opdracht zal mogen verderzetten.

Grote doorbraken kon informateur Charles Michel (MR) de voorbije week niet forceren. Maar nu de Waalse en Brusselse regeringen in hun definitieve plooi zijn gelegd, komt er stilaan beweging in de zaak. Nu CdH-voorzitter Benoît Lutgen eindelijk zeker is van bestuursdeelname in Brussel en Wallonië, moet hij immers kleur bekennen.

Blijft Lutgen definitief 'non' zeggen tegen een centrumrechtse coalitie? Die vraag hield de Wetstraat wekenlang in de ban. Vooral CD&V hoopte alsnog op een bocht van haar Franstalige zusterpartij. Tevergeefs, zo blijkt. Ook nu Lutgen zeker is van deelname in de andere regering, wil hij niets weten van een deelname aan een regering met N-VA.

Dat betekent dat Michel nu eindelijk de kans heeft om het gaspedaal in te drukken voor zijn geliefde kamikazecoalitie, of Zweedse coalitie, met N-VA, CD&V en Open Vld. Dit weekend zouden de voorzitters van de vier partijen overigens al een informele ontmoeting hebben gehad.

Niettemin zal het een grote inspanning vergen om CD&V in een kamikazecoalitie te krijgen. Volgens de christendemocraten is zo'n coalitie niet stabiel genoeg om de volgende legislatuur te overleven. Temeer omdat de volgende regering zware beslissingen zal moeten nemen. De federale regeringsonderhandelaars moeten tegen 2019 op zoek naar 17 miljard euro om de begroting op orde te houden.

Ondertussen raast de Waalse regeringsvorming onverminderd verder. Waarnemend PS-voorzitter Paul Magnette wordt de nieuwe minister-president van Wallonië. Magnette volgt zijn partijgenoot Rudy Demotte op, die wel minister-president blijft van de Franse Gemeenschap. In die regering wordt CdH-kopstuk Joëlle Milquet minister van Leerplichtonderwijs en Cultuur, ex-Kamervoorzitter André Flahaut (PS) wordt begrotingsminister. Melchior Wathelet (cdH) wordt minister van Binnenlandse Zaken tot er een nieuwe federale regering is.