Direct naar artikelinhoud

België vangthonderd vluchtelingen op

België zal in de loop van 2013 honderd vluchtelingen een nieuwe thuis bieden. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) deze week beloofd aan de Europese Commissie.

Het gaat niet om asielzoekers, maar om erkende vluchtelingen die in een precaire situatie verkeren, vaak in vluchtelingenkampen, en waarvan het leven zowel in hun thuisland als op hun huidige verblijfplaats in gevaar is. Omdat die kwetsbare groep mensen niet in staat is om zelf ergens aan te kloppen, probeert het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) die mensen over te brengen naar veilige landen. Hervestigen, zoals dat officieel heet.

De Europese Commissie organiseert die opvang op Europees niveau en heeft haar lidstaten gevraagd om tegen het einde van deze maand aan te geven hoeveel vluchtelingen ze in de loop van 2013 willen opnemen. Voor België luidt het antwoord honderd. Niet heel veel, als je weet dat Nederland een engagement heeft lopen om in drie jaar tijd 1.500 mensen op te vangen. Dat beseft ook het kabinet De Block (Open Vld). "Maar het moet organisatorisch haalbaar zijn, honderd kunnen we aan", luidt de verklaring.

De eerste vier tot zes weken na hun aankomst vangt Fedasil de vluchtelingen op in open centra, daarna worden ze ondergebracht in logementen van OCMW's. Het is de bedoeling dat er daarna snel werk gemaakt wordt van de integratie van de vluchtelingen. Per persoon ontvangt België daarvoor 6.000 euro uit het Europees fonds. "Deze mensen hebben onze hulp echt nodig. Het gaat om erkende vluchtelingen die zelf niet in de mogelijkheid zijn om naar hier te komen en die nergens terecht kunnen", zegt Maggie De Block.

Begin volgend jaar reist een delegatie van het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen samen met de UNHCR af naar vluchtelingenkampen om te bepalen welke mensen de hulp het meest nodig hebben. Het gaat daarbij onder meer over Congolese vluchtelingen in het gebied van de Grote Meren, Irakezen die momenteel in Turkije, Syrië en Libanon verblijven, Somaliërs en Afghanen. België nam eerder al deel aan twee hervestigingsprogramma's.