Direct naar artikelinhoud

NMBS beboet stakers

De emoties lopen hoog op bij de NMBS, nadat een harde kern van treinbestuurders het treinverkeer in Wallonië heeft platgelegd. De NMBS reageert woedend. 'De aanstokers kunnen zich verwachten aan een boete. Die wordt meteen van hun salaris afgehouden', zegt woordvoerder Bart Crols.

Jemelle, Aarlen, Namen, Gouvy, Welkenraedt en Bertrix. De contouren van de staking werden pas gisterenochtend duidelijk toen het ene depot na het andere afhaakte. "De staking is een spontane reactie op het ongeval in Godinne, waar vrijdag twee goederentreinen op elkaar zijn gebotst. Onze leden kunnen niet verkroppen dat infrastructuurbeheerder Infrabel beweert dat de seinen toen in orde waren", zegt een woordvoerster van het Autonome Syndicaat voor Treinbestuurders (ASTB).

Het ASTB telt amper vijfhonderd leden. Onder hen ook de treinbestuurders die betrokken waren bij het ongeval in Godinne. "Ze kwamen plotseling bij een rood sein, maar dat is onmogelijk. Er stond dus géén dubbel geel sein, dat de bestuurder op voorhand opdraagt om te beginnen remmen", aldus de woordvoerster.

De NMBS van zijn kant reageert woedend. "Deze actie gebeurde niet spontaan, maar met voorbedachten rade. Hoe verklaar je anders dat zes depots samen het werk neerleggen?", aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols. "Bovendien hebben de stakers geen stakingsaanzegging ingediend. Daarmee hebben ze de statutaire sociale akkoorden met de voeten getreden."

Ook Infrabel vindt het niet kunnen "dat ASTB het ongeluk in Godinne uitbuit, terwijl de hulpdiensten daar momenteel nog aan het werken zijn". Infrabel wijst erop dat de vakbond niet erkend wordt door de NMBS-Groep. Minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS) en MR-voorzitter Charles Michel vinden het dan weer "onaanvaardbaar dat treingebruikers op zo'n manier gegijzeld worden".

De stakers kijken aan tegen zware sancties. "Ze worden beschouwd als werknemers die hun dienst in de steek hebben gelaten. Ze worden dus niet bezoldigd, maar krijgen ook een zware berisping. Bovendien kunnen recidivisten en aanstokers zich verwachten aan een boete. Die zal rechtstreeks worden afgehouden van hun salaris", aldus Crols. Een boete begint minimaal vanaf een vijfde van het dagloon.

Maar volgens Roger Blanpain, emeritus hoogleraar arbeidsrecht, is dat onmogelijk. "Op 10 december 1998 oordeelde het Antwerpse arbeidshof dat het inhouden van een boete op het loon bij de NMBS onwettig is, omdat de NMBS niet met een arbeidsreglement werkt. Dat is vandaag nog altijd zo", aldus Blanpain.

Leen Uyterhoeven van de NMBS Holding benadrukt dat het statuut van het personeel wel een tuchtprocedure voorziet. "Een boete is maar een van de mogelijke sancties, naast een vermaning of schorsing, tot een ontslag."