Direct naar artikelinhoud

Belgische topfilms knokken nu al om felbegeerde Oscarnominatie

Rundskop, Le gamin au vélo of toch outsider Hasta la vista? Volgende week wordt beslist welke Belgische film mag meedingen naar een Oscarnominatie. Een luxeprobleem, dat achter de bioscoopschermen tot felle campagnes leidt.

Zaterdag worden in Oostende de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt. De topfavorieten zijn de films Adem, dat negen keer is genomineerd, en Rundskop van Michael R. Roskam, dat acht nominaties in de wacht sleepte. Als Rundskop veel prijzen wegkaapt, dan wordt het dossier voor de Oscarcommissie nog wat sterker. De Vlaamse Filmprijzen worden nog maar voor de tweede keer uitgereikt, maar het ziet ernaar uit dat die uitreikingen wel eens een signaalfunctie zouden kunnen krijgen voor de Oscarnominaties.

Want op 16 september, zes dagen na de bekendmaking van de Vlaamse Filmprijzen, wordt beslist welke film de Belgische inzending wordt. Daarvoor komen alle films in aanmerking die in de periode tussen 1 oktober van vorig jaar en voor 30 september van dit jaar minstens 7 dagen in minstens één Belgische bioscoopzaal hebben gelopen. Adem bijvoorbeeld is een film die daardoor sowieso uit de boot valt. De film van Hans Van Nuffel kwam eerder uit en moest het vorig jaar afleggen tegen Illegal.

De commissie die over de nominatie beslist, wordt niet zomaar willekeurig samengesteld. Via de Belgische ambassade in Amerika ontvangt ons land een uitnodiging om een Belgische film in te sturen en vervolgens duidt een vertegenwoordiger van het Departement Cultuur van zowel de Waalse als de Vlaamse Gemeenschap vijf mensen uit de sector aan die deel mogen uitmaken van de commissie. Aan Vlaamse zijde houdt Luc Piette zich al jaren bezig met de samenstelling van die commissie, aan Waalse zijde is dat Thierry Vandersanden. Vorig jaar leverde Wallonië de voorzitter dit jaar is dat een Vlaming: Roel Van Bambost.

Goudwaarde

Door de internationale belangstelling voor onze films wint de buitenlandse markt aan belang. Rundskop werd geselecteerd voor het Festival van Berlijn - iets waar de laatste tien jaar geen enkele Vlaamse film in geslaagd was - en de film heeft met Celluloid Dreams een belangrijke salesagent in het buitenland. De film is nog volop bezig aan zijn buitenlands parcours. In Amerika staat de film de komende maanden op de affiches van de festivals van Chicago, Austin, Palm Springs en nog meer.

De laatste Belgische Oscarnominatie dateert van 2000, met Iedereen beroemd. Nog nooit won een Belgische langspeelfilm een Oscar. Maar gewoon al genomineerd worden voor de inzending kan al van goudwaarde zijn. "Als op 17 september zou worden bekendgemaakt dat Hasta la vista wordt voorgedragen als Belgische inzending voor de Oscars, dan kan dat een grote invloed hebben op de box-office, want onze film komt op 14 september in de zalen", legt producent Mariano Vanhoof uit. "De Belgische carrière van de andere films is intussen achter de rug. De Amerikanen waarmee we nu aan het praten zijn, zeggen het allemaal: onze film heeft alles waar de members of the Academy op zitten te wachten."

"Het is zeker niet zo dat we een roulatiesysteem toepassen bij het kiezen van de inzendingen", zegt Luc Piette. "Wij streven ernaar om een film in te zenden die een kans maakt om genomineerd te worden. Dat hoeft daarom niet per se de beste film te zijn." Vandaar dat er stemmen opgaan om de commissie aan te vullen met een aantal kenners uit de Amerikaanse filmsector.

'Rundskop': alle ogen op Matthias Schoenaerts

Rundskop kan pronken met Matthias Schoenaerts, die stilaan aan het uitgroeien is tot een internationale ster. Schoenaerts is binnenkort te zien in het Belgisch-Amerikaanse The Loft, en nu net bekend werd dat hij aan de zijde mag spelen van Oscarwinnares Marion Cotillard in Le prophète zal het niet lang meer duren tot ook Frankrijk aan zijn voeten ligt.

Rundskop heeft het voordeel dat hij ook is uitgekomen in Wallonië, waar hij net als in Vlaanderen laaiend enthousiaste reacties kreeg. Producent Bart Van Langendonck is van plan om aan de commissie een - af te leveren met documentatiemateriaal dat duidelijk moet maken dat Rundskop de juiste film is om de eer van ons land in Hollywood te vertegenwoordigen. "Maar ik ga geen grote campagne houden, zoals de Amerikaanse producenten. Daarvoor beschikken wij niet over het geld. Het is hier Hollywood niet." Nog niet.

'Hasta la vista': interesse van Brad Pitt

Maar ook Hasta la vista beschikt over formidabele troeven. Geoffrey Enthoven en zijn producent Mariano Vanhoof hebben met Films Boutique eveneens een belangrijke salesagent voor het buitenland. De film komt al op 30 september uit in Canada en er is net een akkoord bereikt met een grote Franse verdeler die Hasta la vista in maart op maar liefst 150 kopieën in Frankrijk uitbrengt.

Vanhoof bevestigt dat Brad Pitt persoonlijk een screener heeft opgevraagd bij de salesagent en dat nog vier andere gerenommeerde Hollywoodsterren interesse hebben laten blijken om een eventuele Amerikaanse remake te bespreken. In Toronto zijn er twee visies van de film gepland en die zitten nu al afgeladen vol.

'Le gamin au vélo': succes in Cannes

De gebroeders Dardenne beschikken misschien over nog meer stevige argumenten. Hun film is al uitgekomen in Amerika en heeft de prijs van de jury gewonnen op het Festival van Cannes. De ster van de film, Cécile de France, was te zien aan de zijde van Matt Damon in de laatste film van Clint Eastwood.

Hun film is evenwel voor een deel met Frans geld gefinancierd, dus kan je het niet echt voor 100 procent een Belgische film noemen. Critici wijzen erop dat ons land in het verleden al drie keer een film van Luc en Jean-Pierre Dardenne inzond voor de Oscars, maar nooit werd een van hun films genomineerd.