Direct naar artikelinhoud

'Pedocoach' Jerry Sandusky schuldig

De Amerikaanse oud-footballcoach Jerry Sandusky (68) is schuldig bevonden aan seksueel misbruik van tien jongens uit kansarme gezinnen. Hij gaat vrijwel zeker voor de rest van zijn leven de gevangenis in.

De juryleden waren het vrij snel eens. Ze maakten vrijdag hun oordeel bekend in de rechtbank van Bellefonte, in de staat Pennsylvania. De aanklacht omvatte 48 punten. Op 45 daarvan werd Sandusky schuldig bevonden. Daarvoor kan hij maximaal 442 jaar cel krijgen.

In zijn jonge jaren was Sandusky speler van het in heel Amerika vermaarde footballteam van Penn State, de prestigieuze universiteit gelegen in een vredige landelijke uithoek van Pennsylvania. Hij was speler onder de legendarische coach Joe Paterno en fungeerde daarna dertig jaar lang als zijn hulptrainer. Hij was een vaderfiguur die veel met jongeren werkte, onder meer in de door hem opgerichte liefdadigheidsorganisatie Second Mile. Sandusky was een held in de lokale gemeenschap van Happy Valley.

Maar vorig jaar bleek dat de Valley niet zo happy was. In november werd Sandusky gearresteerd na een onderzoek dat begonnen was in 2008 vanwege van een klacht van een scholier. Hij werd ervan beschuldigd tien jongens te hebben misbruikt over een periode van vijftien jaar. Acht van de tien jongens, nu tussen achttien en 28 jaar, getuigden anoniem op het proces. Ze vertelden hoe ze Sandusky ontmoetten via Second Mile. Hij gaf hun geld en kleren en nam hen mee naar wedstrijden van het footballteam van Penn State.

Volgens de aanklagers gebruikte Sandusky de instelling als zijn jachtgebied. Hij ging met de jongens onder de douche in de kleedkamers van het footballteam en sliep met ze op één hotelkamer als ze op reis waren. Volgens de getuigen begon het met stoeien en zeepgevechten en eindigde het met orale en anale seks in de kelder van zijn huis, in hotels en in de kleedkamers op de campus van Penn State. De vreselijkste details kwamen in het proces voorbij, bijvoorbeeld over een anale verkrachting.

In 2001 werd Sandusky. Een oud-speler zag hem naakt onder de douche staan achter een tienjarige jongen, terwijl hij zijn heupen heen en weer bewoog. De oud-speler vertelde het aan hoofdcoach Paterno, maar die deed niks. Niemand deed iets. Alleen werd Sandusky gezegd dat hij geen jongens meer mocht meenemen. Het misbruik ging door.

Toen de deksel eind vorig jaar van de doofpot vloog, werd de voorzitter van de universiteit ontslagen. Samen met Paterno, een van de succesvolste coaches uit het Amerikaanse universiteitsfootball, die paar maanden later onteerd aan kanker overleed.

Sandusky getuigde niet tijdens het proces. Tijdens een NBC-interview zei hij: "Ik geniet van jonge mensen. Ik heb ze graag om me heen. Maar nee, ik word niet seksueel aangetrokken door jonge jongens."