Direct naar artikelinhoud

Pitabar, pizzeria of gevangenis: keukenhygiëne laat te wensen over

Bijna de helft van de geïnspecteerde horecazaken en winkels is niet in orde met hygiënevoorschriften en voedselveiligheid. Vooral pitazaken scoren slecht.

Uit het jaarverslag van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) blijkt dat 41.000 voedingsbedrijven, -producenten en -zaken in 2011 een controleur van het FAVV over de vloer kregen. Met 14.892 waarschuwingen en 4.413 boetes tot gevolg. 220 ton voedingswaren werd vernietigd, omdat ze bedorven waren of ongeschikt voor verkoop. 85 procent van de geïnspecteerde bedrijven hield zich netjes aan de regels.

Wie de sectoren apart bekijkt, merkt dat de resultaten flink verschillen. De landbouwproducten scoren over het algemeen goed op voedselveiligheid. Bij de horecazaken en kleinhandel is er wel nog veel werk aan de winkel.

72 procent van de onderzochte pitazaken kreeg een onvoldoende op het vlak van inrichting, infrastructuur en hygiëne. Ook meer dan de helft van de pizzeria's, restaurants en snackbars behaalden een ongunstig resultaat. Onder meer omdat de ruimtes en toonbanken niet proper waren (14 procent), voedingswaren zoals garnalen te warm werden bewaard (10 procent) en wasbakken of propere toiletten ontbraken (9,8 procent). Hetzelfde verhaal bij de winkels, waar slechts iets meer dan de helft zich aan alle regels hield. Nemen het ook niet altijd zo nauw met de voorschriften: grootkeukens in scholen en ziekenhuizen. Een derde van de onderzochte scholen kreeg een slecht rapport. Bij kinderdagverblijven gaat het om 35 procent, bij ziekenhuizen om 41 procent. Gevangenissen spannen de kroon: driekwart kreeg een ongunstig resultaat.

"De zwakke schakel in het geheel blijft de sector van de directe verkoop aan de consument", zegt FAVV-woordvoerster Lieve Busschots. "90 procent van de 172 zaken die we tijdelijk hebben moeten sluiten, zijn de 'business to consumer'-zaken. Landbouwproducenten en distributeurs staan onder zware druk van de rest van de sector om zich aan de voorschriften te houden, een druk die er bij de consumenten minder is."

Daarom zet het FAVV nu meer in op educatie van zaakvoerders en winkeliers. Die kunnen aan een boete ontsnappen op voorwaarde dat ze een opleiding in voedselveiligheid volgen. 405 horeca-uitbaters hapten al toe.

Horeca Vlaanderen erkent dat er "nog werk aan de winkel is", maar nuanceert de cijfers. "Dit betekent niet dat één op de twee horecazaken vuil is", zegt bestuurder Danny Van Assche. "De meeste punten worden verloren door fouten in het papierwerk. Het is niet omdat er geen kuisplan aanwezig is, dat er niet zou worden gekuist." Volgens bevoegd minister Sabine Laruelle (MR) is er nood aan een versoepeling op het vlak van papierwerk, "maar niet op veiligheid".

In totaal waren vorig jaar wel meer dan 97 procent van de uitgevoerde analyses in orde. Niettemin meldden 1.539 personen dat ze het slachtoffer werden van een voedselvergiftiging. De helft liep die op op restaurant, 20 procent thuis.