Direct naar artikelinhoud

Optima krijgt groen licht voor omstreden overname Ethias Bank

De Gentse financiële planner Optima heeft gisteren van de toezichthouder eindelijk groen licht gekregen voor de overname van Ethias Bank. Daarmee lijkt een einde te komen aan een omstreden overnamesoap die al anderhalf jaar aansleept.

De Europese Commissie - die de verzekeraar Ethias verplichtte zijn bank te verkopen - moet nog haar fiat geven, maar dat zou een formaliteit zijn.

Dankzij de overname verwerft Optima Financial Planners het begeerde bankstatuut en kan het bancaire producten beginnen verdelen. Het is hoogst ongebruikelijk - mogelijk uniek in België - dat een niet-bank een bancaire instelling overneemt. Optima-topman Jeroen Piqueur verwijst in een reactie naar die 'niet-alledaagse' transactie als gedeeltelijke verklaring voor het aanslepen van de overname. Optima had al het statuut van verzekeringsmakelaar, vastgoedmakelaar en kredietmakelaar.

In februari van dit jaar had de toenmalige financieel toezichthouder CBFA (nu FSMA) nog zijn veto uitgesproken tegen de overname. Optima diende na een reeks aanpassingen een nieuw dossier in bij de Nationale Bank, de nieuwe toezichthouder op de banksector. De specialist in financiële planning moest van de toezichthouder op zoek naar externe steun die de nodige credibiliteit kon verschaffen.

De externe steun komt van het Belgische investeringsfonds Saffelberg Investments en het Spaanse Inversis Banco. De twee stappen voor een onbekend percentage in het kapitaal van de fusiegroep Optima-Ethias Bank. Optima weigert voorlopig duidelijkheid te geven over de participaties van de nieuwe investeerders. Voor Saffelberg, het fonds van Jos Sluys (ex-Arinso), zou het gaan om een belang van enkele procenten. Met de fondsendistributeur Inversis Banco werkt Optima al samen in Spanje.

Ex-politicus Luc Van den Bossche gaat de fusiebank leiden. Toen hij daarvoor overstapte van Brussels Airport ontstond controverse. Van den Bossche is overigens nog bestuurder geweest bij Arinso. Ook de soms omstreden reputatie van Optima als 'onafhankelijke' adviseur achtervolgde de deal.

Optima garandeert de 'continue dienstverlening' voor de 30.000 klanten van Ethias Bank. Die klanten hebben niet meteen het profiel van de typische Optimaklant - zelfstandige ondernemers en vrije beroepen - maar Optima heeft het over een "aantrekkelijke, weliswaar nieuwe markt die een groot potentieel biedt". Het wil Ethias Bank verder uitbouwen tot een platform voor de distributie van fondsen van derden. Optima kiest voor het IT-platform van Inversis Banco. Wat de naam van de nieuwe gefuseerde bank wordt, wil Optima nog niet kwijt.

Risicovol staatspapier

Het risico op het Griekse staatspapier in de portefeuille van Ethias Bank blijft volgens Optimawoordvoerder Jeroen Lissens bij verkoper Ethias. Het gaat om 69,7 miljoen euro. Het Italiaanse papier zou voor rekening van Optima zijn, maar zou worden verkocht aan een externe partij. Volgens het laatst gepubliceerde cijfer gaat het om 115,5 miljoen euro aan Italiaanse obligaties, maar volgens Lissens is dat vandaag minder.