Direct naar artikelinhoud

Hogere staatswaarborg voor Dexia ondanks 'onbekwaam management'

België gaat overstag voor hogere staatswaarborgen aan Dexia. Vicepremier en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) heeft bevestigd dat België zijn verzet laat varen om de tijdelijke staatswaarborgen voor Dexia op te trekken van 45 naar 55 miljard euro.

"België, Frankrijk en Luxemburg zijn het eens geraakt over een nieuwe notificatie aan de Europese Commissie", verklaarde Steven Vanackere. De Commissie heeft de verhoging gisteravond goedgekeurd.

De Dexiatop, Frankrijk en Luxemburg waren al langer voorstander van een verhoging, maar ons land, dat met 60,5 procent het leeuwenaandeel van de waarborgen draagt, lag dwars. Wellicht hebben Franse toezeggingen de federale regering nu doen bijdraaien.

Vorige week stemde de Europese Commissie nog in met de verlenging van de staatsgaranties van 45 miljard tot 30 september. De nieuwe maatregel is volgens de eurocommissaris voor concurrentie Joaquin Almunia in hetzelfde licht beoordeeld. "Kan deze steun toegelaten worden om redenen van financiële stabiliteit? Rechtvaardigt de situatie de maatregel?", zo lichtte de woordvoerder de criteria toe.

De verlenging en verhoging van de staatsgaranties neemt niet weg dat de Commissie intussen ten gronde de verenigbaarheid van de staatssteun voor Dexia met de Europese regels onderzoekt. De woordvoerder herinnerde eraan dat de Commissie ernstig betwijfelt of het enkele maanden geleden ingediende plan voor de ontmanteling van Dexia in overeenstemming is met de Europese regels.

Het getouwtrek over de waarborgen sleept al maanden aan. Waar het aanvankelijk de bedoeling was de financiering van Dexia te onderstutten met 90 miljard euro aan garanties, kwam er vorig jaar, bij gebrek aan akkoord, slechts een tijdelijke regeling van 45 miljard uit de bus. Al snel werd echter duidelijk dat Dexia meer nodig zou hebben.

Vernietigend

Opmerkelijk: de staatswaarborgen komen er ondanks kritiek van Europa voor het zittende management. Volgens De Tijd zou de Europese Commissie bijzonder vernietigend zijn voor het directiecomité van de restbank, met CEO Pierre Mariani en financieel directeur Philippe Rucheton als belangrijkste figuren. Dat duo kwam eind 2008, begin 2009 aan boord. De Commissie spreekt van 'onbekwaamheid.'