Direct naar artikelinhoud

Duitsland schiet Rubik-akkoord af

De Duitse Bondsraad heeft het zogeheten Rubik-akkoord met Zwitserland, dat een fiscale regeling voorziet voor Duitsers met Zwitserse bankrekeningen, verworpen. De Bondsraad struikelde over de anonimiteit die met de regeling gepaard gaat.

In de Bondsraad, de kamer van het parlement waarin vertegenwoordigers van de deelstaten zitting nemen, werd geen meerderheid gevonden om het akkoord te ratificeren.

Volgens het Rubik-akkoord zouden Zwitserse banken een bronheffing inhouden op tegoeden die Duitsers bij hen uit het zicht van de Duitse fiscus houden, en die vervolgens doorstorten naar Duitsland. In ruil zouden de Duitse klanten van Zwitserse banken hun anonimiteit kunnen bewaren. Dat vindt een meerderheid van de Bondsdag, waarin de CDU van bondskanselier Angela Merkel na enkele verloren deelstaatverkiezingen niet meer in de meerderheid is, niet aanvaardbaar. Bovendien menen nogal wat deelstaatvertegenwoordigers dat er te veel gaten in het akkoord zitten waardoor belastingontduikers toch nog kunnen ontsnappen aan de Duitse fiscus.

Er is nu nog een verzoeningsgesprek mogelijk in het bemiddelingscomité van de twee Kamers van het Duitse parlement, maar de sociaaldemocraten hebben al aangekondigd dat ze zich tegen het akkoord zullen blijven verzetten.

De Zwitsers en hun bankenfederatie reageren teleurgesteld op de afkeurende stemming. De Zwitserse banken zien in de Rubik-akkoorden een manier om hun cliënteel, dat in vele thuislanden steeds meer wordt opgejaagd door de fiscus, toch te behouden.

Ook voor ons land was er kort sprake van een mogelijk Rubik-akkoord, waarvan minister Didier Reynders (MR) zich wel een voorstander toonde. Het idee werd hier echter vrij snel verworpen, eveneens omdat het ingaat tegen de tendens naar een ruimere informatie-uitwisseling en transparantie.