Direct naar artikelinhoud

Belgen op zeven na rijkste volk ter wereld

De Belgen staan wereldwijd op de achtste plaats wat betreft de rijkdom van de bevolking. Een Belg bezit bruto gemiddeld 85.859 euro aan financiële activa, berekende de Duitse verzekeraar Allianz. Dat is een stijging met 5,6 procent tegenover vorig jaar. Netto staat België zelfs op nummer vier met 67.488 euro per inwoner. Opvallend is dat de Belg met gemiddeld 18.371 euro relatief weinig schulden heeft. De Zwitsers zijn het rijkste volk ter wereld, onder meer dankzij de sterkte van de Zwitserse frank. Elke Zwitser bezit netto zo'n 135.558 euro.

Allianz is een van de vele instellingen die lijstjes opstelt over de rijkdom van landen en hun bevolking. Allianz houdt evenwel als een van de weinige rekening met de schulden van de gezinnen, die van het brutovermogen worden afgetrokken. De cijfers houden dus ook rekening met hypotheken, autoleningen of consumentenkredieten. Vastgoed is niet in de telling inbegrepen.

Het wereldwijde vermogen van particulieren is met 6,2 procent toegenomen tot 95.300 miljard euro. Voor de eerste keer is het record van 2007 verbroken. De groei lag hoger dan het gemiddelde van 4,1 procent sinds 2000. Volgens Allianz is dat te danken aan de hogere inflatie, de snelle opmars van de groeilanden en de hogere dividenden die de bedrijven betaalden.

Na de Zwitsers zijn de Japanners netto het rijkst, met 84.267 euro per inwoner. Daarna volgen de VS met 79.165 euro. Zonder rekening te houden met schulden hebben de Amerikanen meer activa. Opvallend is dat Duitsland en Frankrijk niet in de top tien voorkomen.