Direct naar artikelinhoud

Mondaine prinses kroongetuige in politieke zaak-Karachi

Jarenlang leverde prinses Hélène de Yougoslavie, kleindochter van de laatste koning van Italië, stof voor de Parijse societyblaadjes. Nu ze echter een kroongetuige blijkt in de zaak-Karachi, die uiterst vervelend is voor Nicolas Sarkozy, steelt ze onverwacht ook politiek de show.

Prinses Hélène (50), de flamboyante ex van een vriend en medewerker van de Franse president, beschuldigt haar toenmalige echtgenoot ervan in de jaren negentig meerdere reizen naar Genève te hebben gemaakt, waar hij met koffers vol baar geld uit terugkwam. Thierry Gaubert, zoals de man heet, overhandigde het geld in Parijs aan Nicolas Bazire, een andere vertrouweling van Sarkozy en diens getuige toen hij met Carla Bruni in het huwelijk trad.

Door met de speurders te gaan spreken, vorige week, zorgde Hélène de Yougoslavie voor een stroomversnelling in het onderzoek naar de affaire-Karachi. Gaubert en Bazire werden immers prompt voorgeleid en gelden voortaan als topverdachten in een zaak waarbij commissielonen uit een wapendeal met Pakistan terugvloeiden naar de zwarte campagnekas van presidentskandidaat Edouard Balladur. We schrijven 1995, een van de campagneleiders was toen Sarkozy zelf.

Vorig weekend herhaalde prinses Hélène haar beschuldigingen ook in de krant Le Monde en op radiozender Europe 1. Niet alleen zou Gaubert "vijf of zes reizen" naar Zwitserland hebben gemaakt, om controles te vermijden aan de Frans-Zwitserse grens vloog hij zelfs om via Londen. De aristocrate zegt ook dat ze inmiddels bedreigd wordt door haar ex, die haar het hoederecht over hun kinderen wil afpakken.

Jelena Karadordević, zoals Hélène officieel heet, is de dochter van prins Alexander van Joegoslavië en van prinses Maria Pia van Savoie. Ze moest ook opa zeggen tegen de laatste koning van Italië, Umberto II. Ze huwde Gaubert in 1988 in de opulente Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine. Niemand minder dan Nicolas Sarkozy was daar toen burgemeester en verbond het koppel in de echt. Het huwelijk strandde echter in een vechtscheiding. Hélène zou naar het gerecht gestapt zijn nadat ze vastgesteld had dat haar ex-man op haar naam rekeningen met zwartgeld had geopend.

Maar Gaubert is niet van plan het erbij te laten en gaat via hun beider dochter Milena (23) in de tegenaanval. Ook op Europe 1 zei Milena dat haar moeder "een depressie" heeft. "Ze ondernam zelfs meerdere zelfmoordpogingen." Volgens de jongedame heeft mams het hele verhaal verzonnen uit wraak, een versie die het gerecht vooralsnog niet bijtreedt. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt immers dat haar vroegere man inderdaad dreigende taal gesproken heeft aan haar adres. (LD)