Direct naar artikelinhoud

Directeur WADA: ‘Whereabouts niet voor voetballers’

‘Voetballers moeten niet verplicht hun whereabouts invullen.’ Dat zegt David Howman, directeur van het Wereldantidopingagentschap (WADA), bij een congres van de spelersvakbond FIFPro in Kuala Lumpur. Volgens Howman wordt de whereaboutsverplichting door overheden en federaties slecht geïnterpreteerd. Dat in Vlaanderen 682 atleten verplicht hun whereabouts moeten invullen noemt hij ‘crazy’.

In het Maleisische Kuala Lumpur hield David Howman eraan de whereaboutsverplichting nog een keer precies uit te spellen. Die is alleen bedoeld voor “risicogroepen”. Howman noemt twee categorieën. De eerste zijn atleten die op een of andere manier een verdenking op zich geladen hebben. Dat kan een voorgeschiedenis van doping of afwijkende waarden in het biologisch paspoort zijn. Atleten die net terugkeren uit blessure zijn volgens Howman de andere groep die whereaboutsplichtig is. Vorige week in Montréal voegde Howman daar een derde categorie aan toe: die atleten die uitkomen in dopinggevoelige sporten.

Voetballers stak Howman in Kuala Lumpur een hart onder de riem. “De meesten hoeven helemaal geen whereabouts in te vullen.” In Vlaanderen moeten zo’n 350 profvoetballers dat wel doen. Howman herhaalde dat hij het Vlaamse systeem ‘crazy’ vindt. “België gaat veel verder dan wat we ooit in gedachten hadden.”

Op het kabinet van de Vlaamse minister van Sport Philippe Muyters reageren ze verbaasd op de publieke kritiek van Howman. “De voorbije maanden heeft minister Muyters David Howman twee keer gesproken”, zegt woordvoerder Thomas Polfliet. “Hij is ervan op de hoogte dat we aan een nieuw antidopingdecreet werken dat het aantal whereaboutsplichtige atleten sterk zal verminderen.” Dat decreet zal ten vroegste tegen eind 2011 zijn gestemd. Omdat de nieuwe criteria nog niet vastliggen, kan men op het kabinet van Philippe Muyters niet voorspellen hoeveel atleten daarna nog hun whereabouts moeten invullen.

Vorige week vertrok van het kabinet ook een brief naar David Howman. Polfliet: “We hebben daarin onze verbazing uitgedrukt over de manier van communiceren van David Howman. Hij is op de hoogte van onze plannen om de dingen te veranderen. Howman heeft ons een beleefde brief teruggestuurd om ons te bedanken voor de geleverde inspanningen.”