Direct naar artikelinhoud

ISIS bijt van zich af in geboortestad van Saddam

Iraakse regeringstroepen zijn bij hun pogingen om de stad Tikrit te heroveren op fel verzet van ISIS gestuit. Strijders van de streng islamitische terreurgroep kregen Tikrit, de geboorteplaats van ex-dictator Saddam Hussein, begin vorige maand in handen.

Er werd hevig gevochten om de noordelijke wijk Qadissiyah, waar het leger enkele dagen terug voet aan de grond kreeg. Ook speelden zich zware gevechten af rond de vroegere Amerikaanse luchtmachtbasis Camp Speicher.

De opmars van de regeringstroepen werd gehinderd door grote aantallen bermbommen die de rebellen langs de invalswegen naar de stad hadden achtergelaten. De regeringstroepen kwamen ook zwaar onder vuur te liggen van grote groepen strijders die ISIS naar de buitenwijken had gedirigeerd.

Volgens een plaatselijke bestuursambtenaar had ISIS zondag nog het grootste deel van Tikrit in handen. De Iraakse troepen kregen bij hun opmars steun van tanks en helikopters.

Ook de VS zijn betrokken bij het offensief. Volgens een Iraakse veiligheidsfunctionaris, Jawad al-Bolani, verstrekken de Amerikanen het Iraakse leger inlichtingen over de positie van de ISIS-strijders. "De Amerikanen staan aan onze kant en spelen een belangrijke rol bij de successen die wij in en rond Tikrit boeken", aldus al-Bolani.

Inmiddels zijn 180 van de 300 militairen die president Obama aan Irak heeft beloofd aangekomen. Zij krijgen geen gevechtstaken, maar helpen het Iraakse leger bij het plannen van het offensief tegen ISIS. De VS voeren verder verkenningsvluchten boven Irak uit met vliegtuigen en drones.

De Iraakse regering is erop gebrand snel terreinwinst te boeken na weken van vernederende overwinningen van ISIS en soennitische milities die de kant van de extremistische organisatie hebben gekozen.

Kruisigingen

Een opsteker voor de regering van premier Nouri al-Maliki was dat Rusland het afgelopen weekeinde de eerste van 25 Soechoj-gevechtstoestellen afleverde. Irak kocht de tweedehandstoestellen van Moskou, omdat Washington aarzelde met de levering van F-16 gevechtstoestellen. Volgens het Iraakse ministerie van Defensie kunnen de eerste Soechojs al over enkele dagen in actie komen bij het offensief tegen ISIS.

Ondertussen lopen er ook meldingen binnen van mensenrechtenschendingen in het gebied dat ISIS bezet in buurland Syrië, waar de burgeroorlog in alle hevigheid blijft doorwoeden.

ISIS zou er acht rebellen hebben gekruisigd, 'omdat ze te gematigde opvattingen hadden'. Ze waren volgens de jihadisten lid van 'een groepering die wordt gecontroleerd door westerse landen'. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten werden de acht zaterdag vermoord en ergens in de provincie Aleppo aan het kruis gehangen.