Direct naar artikelinhoud

Obama richt grootste zeereservaat ter wereld op

In de Stille Zuidzee is het grootste zeereservaat ter wereld opgericht. Bij presidentieel bevel verbiedt president Obama binnen een enorme ring van zeven paradijselijke eilanden en atollen alle commerciële visserij, mijn- en olieontginning. Daarmee snijdt hij vooral de Chinese expansiedrift de pas af.

In het zuidelijke deel van de centrale Stille Zuidzee wordt het bestaande 'Pacific Remote Islands Marine National Monument', een natuurreservaat van 225.300 vierkante kilometer, drastisch uitgebreid tot een gebied van meer dan 2 miljoen vierkante kilometer. De tropische koraalriffen en kwetsbare ecosystemen kunnen zo makkelijker worden beschermd tegen de impact van klimaatverandering en oceanische verzuring, maar vooral tegen exploitatie door de mens.

In een apart presidentieel bevel kondigde het Witte Huis de oprichting van een nieuwe taskforce aan die illegale visserij en de zwarte markt van zeevruchten moet aanpakken. Op die zwarte markt zou jaarlijks op wereldschaal 23 miljard dollar aan beschermde vissoorten worden verhandeld. Volgens de VS zijn de bendes achter illegale visserij dikwijls ook betrokken bij andere vormen van georganiseerde misdaad, zoals wapen-, drugs- en mensenhandel.

Met de maatregel zet het Witte Huis vooral de Chinezen een pad in de korf. China is bezig met een agressieve expansiedrift om zich levensmiddelen en natuurlijke hulpbronnen uit de zee toe te eigenen, tot in de Pacific toe. "We kunnen onze oceanen beschermen voor toekomstige generaties", zei Obama in een videoboodschap op de internationale Oceanentop, die georganiseerd werd door het VS-ministerie van Buitenlandse zaken.

Obama krijgt voor zijn initiatief steun van veel bekende Amerikanen. Onder meer acteur Leonardo DiCaprio belooft een gift van 7 miljoen dollar om de oceanen mee te beschermen.