Direct naar artikelinhoud

Amerikaans Congres keurt strengere wapenwet goed

WASHINGTON l Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een nieuwe wapenwet goedgekeurd. Daardoor zal de controle op kandidaat-kopers van vuurwapens grondiger gebeuren.

Aanleiding voor de eerste belangrijke wapenwet sinds 1994 is het drama op Virginia Tech, waar een jongeman in april 32 studenten en zichzelf doodschoot. Ondanks zijn psychische problemen kon hij toch een vuurwapen aanschaffen.

De nieuwe wet bepaalt dat databanken met veroordeelde criminelen en mensen met psychische problemen makkelijker gekoppeld worden aan de procedure die gebruikt wordt om te bepalen of een kandidaat-koper wel een vuurwapen mag bezitten. Er wordt ook 250 miljoen dollar uitgetrokken om staten te helpen bij het automatiseren en verbeteren van hun computersystemen en databanken.

Woensdag heeft het Witte Huis het rapport over de schietpartij in Virginia Tech vrijgegeven. Daaruit blijkt dat zowel de politie als gezondheidswerkers en opvoeders verward zijn door de ingewikkelde Amerikaanse privacywetten. Het is vaak onduidelijk welke informatie wel dan niet gedeeld mag worden, waardoor mogelijk gevaarlijke mensen relatief probleemloos aan een wapen raken. De nieuwe wet moet daar verandering in brengen.

De wet draagt de goedkeuring weg van president Bush en de National Rifle Associaton (NRA), de machtige wapenlobby. in de VS. Het is uitzonderlijk dat de NRA wapenwetten steunt, maar volgens een woordvoerder kan iedereen die wettelijk recht heeft op een wapen, nog altijd een vergunning krijgen.

Volgens een wet uit 1968 mogen veroordeelde criminelen, drugsverslaafden en mensen met psychische problemen geen wapen bezitten. De laatste wapenwet dateert van 1994. Toen werden bepaalde types vuurwapens verboden.

De nieuwe wet moet nog goedgekeurd worden door de Senaat vooraleer ze van kracht wordt, maar daar worden geen problemen verwacht.