Direct naar artikelinhoud

Karel De Gucht: 'De tweedeling van de Palestijnse gebieden is pure Kafka'

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht ziet voorlopig geen oplossing voor het Palestijnse dilemma. Ook een VN-interventiemacht is volgens hem tot mislukken gedoemd.

"Wat er deze week in Gaza gebeurde, zat er vroeg of laat aan te komen. Toen Fatah en Hamas drie maanden terug een regering van nationale eenheid vormden, was de samensmelting van de Palestijnse veiligheidstroepen met de Hamasmilities cruciaal voor stabiliteit. Maar die integratie is mislukt en dat verklaart voor een groot deel het geweld van de jongste dagen. Komt daar nog bij dat puur banditisme van losgeslagen elementen het geweld nog verergeren.

"Maar het feit dat een clash er zat aan te komen, neemt niet weg dat ik verbaasd ben door de hevigheid van het geweld. Er is sprake van standrechtelijke executies en andere vormen van wraakneming."

De facto scheurde Palestina deze week in tweeën. Hoe lang kan die situatie blijven duren?

De Gucht: "Die tweedeling is natuurlijk je reinste Kafka, absurd. Gaza is momenteel niet meer dan een open gevangenis en de Westoever is van de buitenwereld afgegrendeld."

De Israëlische premier Ehud Olmert en ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon lanceren het idee om een VN-vredesmacht naar Gaza te sturen. Een begin van de oplossing?

"Volgens mij niet. Zo'n interventiemacht is niet realistisch. Die blauwhelmen gaan daar in een heuse stadsoorlog terechtkomen en om die te winnen heb je minstens 10.000 manschappen nodig. De problemen waarmee de Amerikanen kampen om Bagdad onder controle te krijgen, illustreren hoe moeilijk het is om zo'n stadsoorlog te winnen."

Wat moet er volgens u dan gebeuren?

"Als ik dat eens wist. Het is maar zeer de vraag wat daar nu moet gebeuren. Eerlijk gezegd denk ik dat niemand die situatie nu onder controle kan krijgen. Het risico is dat de staat Israël met een Hamasregime als buur in een zeer moeilijke situatie zal terechtkomen. In ieder geval zal de toestand in de Palestijnse gebieden prominent op de agenda staan van de Europese Raad van buitenlandministers, nu maandag. (KoV)