Direct naar artikelinhoud

Huisartsen schrijven vaak Rilatine voor omdat ze zich verplicht voelen

Acht op de tien huisartsen voelen druk van ouders of leerkrachten om Rilatine voor te schrijven. Het gebruik van de ADHD-pillen blijft stijgen, zelfs als de ziekteverzekering niet tussenkomt. Zo'n 66.000 Vlaamse kinderen slikken frequent Rilatine, van wie 28.000 zonder vergoeding.

Een op de twintig Vlaamse kinderen neemt Rilatine, het medicijn tegen de aandachtsstoornis ADHD. De druk op huisartsen om zelf de diagnose te stellen en pillen voor te schrijven is groot. Dat blijkt uit een masterproef aan de UGent, die 124 Vlaamse dokters bevroeg.

"Maar liefst 80 procent merkt op dat ouders, leerkrachten en CLB's druk uitoefenen", zegt hoogleraar gezondheidseconomie Lieven Annemans, promotor van de thesis. "Vaak geven ze daaraan toe vanuit de redenering: als ik het niet voorschrijf, doet een collega-huisarts dat wel. Dat is een nadeel van ons zorgsysteem, waarbij gezinnen niet aan één vaste huisdokter gebonden zijn."

Kinderen die aan ADHD lijden, zijn hyperactief, impulsief en vertonen gebrek aan concentratie. Symptomen die een juiste inschatting niet altijd makkelijk maken. Van de bevraagde huisartsen zegt 62 procent moeite te hebben met het stellen van de diagnose. 54 procent verwijst patiënten vooral naar specia- listen wegens gebrek aan kennis.

Logisch, vindt kinderpsychiater Eric Schoentjes (UZ Gent). "Om de juiste diagnose te prikken, heb je goeie observatieskills en de vereiste kennis nodig. Drukke kinderen lijden niet noodzakelijk aan ADHD. Het kan evengoed om een leerstoornis of autisme gaan."

"Ouders en leerkrachten moeten daarom ook beter geïnformeerd worden dat Rilatine enkel verantwoord is in geval van een juiste diagnose", zegt Annemans.

ADHD weegt steeds zwaarder door op het budget voor onze gezondheidszorg, staaft het onderzoek. Annemans: "In 2011 besteedde het Riziv 5,45 miljoen euro aan de terugbetaling van Rilatine. Een verdubbeling in vijf jaar tijd."

Het aantal gebruikers blijft stijgen, zelfs als de ziekteverzekering niet tussenbeide komt. Momenteel slikken zo'n 66.000 Vlaamse kinderen (6-17 jaar) Rilatine, van wie 38.000 met terugbetaling. "Om een vergoeding te krijgen, moet een (kinder)neuroloog of -psychiater eerst de diagnose stellen", legt Annemans uit. "Niet-terugbetaald gebruik wijst er meestal op dat de huisarts zelf een voorschrift afleverde, zonder dat er een specialist bij betrokken is. Maar het kan ook gaan over een specialist die de diagnose niet stelt, maar toch denkt dat Rilatine zinvol kan zijn."

De komende twee maanden zijn veel ADHD-patiëntjes trouwens medicatievrij. "Veel ouders geven hun zoon of dochter Rilatine in de hoop dat het hun schoolprestaties zou verbeteren", zegt Annemans. "In de zomer valt die druk weg."