Direct naar artikelinhoud

Hasselt stelt goedkope gronden ter beschikking van opstarters crèche

De stad Hasselt biedt goedkope of zelfs gratis gronden aan voor personen die er een crèche willen opstarten. Zo tracht het stadsbestuur het aanbod aan kinderopvang te stimuleren. 'Vooral in woonuitbreidings-gebieden is de nood hoog', klinkt het.

Een tiental kleinschalige opvangplaatsen voor acht tot vijftien kinderen moeten de overvolle crèches in Hasselt aanvullen. Het initiatief, dat naar verluidt uniek is in Vlaanderen, wordt genomen nadat het beleidsplan van Toon Hermans, de schepen van welzijn, aangetoond heeft dat zich op termijn een tekort aan kinder-opvangplaatsen zal voordoen.

"Een tekort aan kinderopvang aan-tonen met concrete cijfers is moeilijk omdat ouders die momenteel niet gesteld geraken in een crèche andere oplossingen zoeken. Hun kinderen worden opgevangen door grootouders, kennissen of buren. Daarom komen ze niet in de startseinen terecht", vertelt Rob Beenders, schepen van ruimtelijke ordening. "Wel stellen we vast dat elke crèche in Hasselt op dit ogenblik bijna volledig volzet is."

De gronden die het stadsbestuur ter beschikking heeft, kunnen op twee manieren overgedragen worden. De eerste mogelijkheid is dat de grond aan-gekocht wordt tegen een verlaagde prijs. In dat geval kan de eigenaar zijn grond enkel doorverkopen aan iemand die ook de zaak overneemt.

"De eigenaar moet bij een verkoop toestemming vragen aan het stadsbestuur. We willen voorkomen dat mensen een voordelige aankoop doen en na twee jaar de deuren van hun crèche alweer sluiten."

Een andere optie is 'het recht van opstal'. De stad Hasselt blijft eigenaar van de grond, maar stelt die gratis ter beschikking van een crèche-uitbater. Die laatste wordt dan wel eigenaar van zijn woning en crèche.

Het reglement voor de grondoverdracht is momenteel in opmaak en zal goedgekeurd worden in 2013. Vanaf dan kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor het project.